Najboljše diete za hujšanje 2015

Zdi se, da na internetu kar mrgoli diet in nasvetov za hujšanje. Velikokrat se vprašamo, katere izmed vseh ponujenih diet so najboljše diete za hujšanje in seveda tudi najbolj učinkovite. S takšnim razponom možnosti na koncu postane težje poiskati pravo dieto, kot se pa je držati. Na srečo so pri US News & World Report s pomočjo zdravnikov, nutricistov in drugih zdravstvenih strokovnjakov izbrali 35 popularnih diet za leto 2015 ter jih uvrstili od najboljše do najslabše. Mi smo za vas povzeli sedem najboljših diet za leto 2015.

Diete so ocenjene glede na kratkoročno in dolgoročno izgubo telesene teže, na podlagi zdravstvenih tveganj, enostavnosti ter natančnosti prehranskih smernic. Ocenili so jih skupina zdravnikov, nutricistov ter drugih zdravstvenih strokovnjakov. To so najboljše diete za hujšanje leta 2015.

1. Najboljša dieta za hujšanje 2015: Dieta DASH

DASH, kratica za Dietary Approaches to Stop Hypertension (dietni pristop k ustavitvi hipertenzije/visokega krvnega tlaka), je dieta, ki se osredotoča na zmanjšanje obsega pasu, izgubo telesne teže, kot tudi na zmanjšanje krvnega pritiska. Tako je primerna pri hujšanju, znižuje raven holesterola v krvi, varuje srce in možgane, obenem pa telesu priskrbi snovi, ki ščitijo pred rakom. Hranila, kot so kalij, kalcij, beljakovine in vlaknine so ključnega pomena pri boju proti visokemu krvnemu pritisku. Dovoljeno je sadje, zelenjava, polnozrnate žitarice, puste beljakovine ter mlečni izdelki z nizko vsebnostjo maščob. Izogibati se je potrebno kaloričnemu in mastnemu rdečemu mesu in sladkarijam. Predvsem pa je potrebno zreducirati sol.
Več informacij: dashdiet.org

Prehranska piramida za dieto DASH.
Prehranska piramida za dieto DASH.

2. Najboljša dieta za hujšanje 2015: Dieta TLC

TLC, kratica za Therapeutic Lifestyle Changes (terapevstske spremembe življenskega sloga), je dieta, ki hitro in učinkovito znižuje “slab” holesterol in je v prvi vrsti namenjena zdravju in ne hujšanju, torej vzdrževanju neke zdrave telesne teže in uživanju nam primerne količine (zdravih) kalorij. Ključnega pomena je zmanjšanje maščob, še posebej nasičenih maščob, ki jih najdemo v mastnem mesu, polnovrednostnih izdelkih iz mleka in ocvrti hrani. Priporoča se minimalno 10 pa tudi 25 g in več prehranskih vlaknin dnevno. Dieta TLC nam omogoča uživanje razmeroma okusne hrane, ki ne bo popolnoma osušila naše denarnice. Tudi zaradi raznovrstnosti in večje količine vlaknin bomo imeli večji občutek sitosti in hitro bomo vedeli, kdaj je “dovolj”. Sam načrt prehranjevanja sicer predvideva tudi vsaj 30 minut telesne aktivnosti dnevno.
Več informacij: tlcdiet.org

3. Najboljša dieta za hujšanje 2015: Dieta klinike Mayo

Dieta klinke Mayo je dieta, ki je namenjena predvsem izgubi telesne teže. V prvih dveh tednih naj bi tako izgubili od 2 do 4 kilograme, nato pa naj bi vsak teden izgubili od pol kilograma do kilogram. S to dieto naj bi spremenili svoje prehranjevalne navade, se znebili slabih in jih zamenjali z dobrimi, ki sledijo piramidi hrane klinike Mayo. Piramida tako daje poudarek sadju, zelenjavi in polnozrnatim žitaricam. Živila naj imajo nizko energijsko gostoto, kar pomeni, da lahko jemo več, a zaužijemo manj kalorij.
Več informacij: www.mayoclinic.org

PREBERITE ŠE: 5 namigov, kako jesti zdravo tudi, če nimamo veliko časa

4. Najboljša dieta za hujšanje 2015: Mediteranska dieta

Mediteranska dieta vključuje izgubo teže, zdravje srce in možganov, preprečuje raka in sladkorne bolezni. Z njo naj bi tako izgubli težo, jo ohranili in preprečili številne kronične bolezni. Mediteranska dieta ne vsebuje umetno ustvarjenih maščob, kot so na primer trans maščobne kisline, medtem ko so živila minimalno predelana. Z uživanjem hrane, ki je bogata z mononenasičenimi maščobami in omega-3 maščobnimi kislinami, lahko izboljšamo svoje splošno zdravje in dobro počutje. Njen glavni poudarek je na zmernosti. V primerjavi z drugimi komercialnimi dietami je količina zaužite maščobe in ogljikovih hidratov zmerna, zaradi česar je manj verjetno, da se bomo posamezniki na svoji poti do izboljšanja zdravja in izgube telesne teže počutili prikrajšane. Kot prednost diete je treba izpostaviti tudi njeno enostavno vključitev v življenjski slog vsakega posameznika.
Več informacij: oldwayspt.org

5. Najboljša dieta za hujšanje 2015: Weight Watchers dieta

Dieta Weight Watchers je prilagojena potrebam sodobnega človeka, ki se otepa s stalnim pomanjkanjem časa. Je preprosta, okusna in popolnoma življenjska. Ob upoštevanju nekaj osnovnih pravil lahko v enem tednu shujšamo za kilogram, ob tem pa naj ne bi izgubili niti gramčka dobre volje. Njen cilj je naučiti ljudi, kako pravilno izbirati hrano ter jih spodbuditi k večji telesni aktivnosti. Dieta temelji na točkah, ki so podane za vsako vrsto živila in za vsako telesno aktivnost. Od telesne teže je odvisno, koliko točk je potrebno zbrati dnevno (ponavadi od 18 do 37), da bi izgubili kilogram tedensko. Med dieto pa je potrebno spoštovati tri zlata pravila, v kolikor ne želimo ponovno pridobiti vse izgubljene kilograme. Prvi teden smo tako podvrženi največjemu odpovedovanju, saj lahko jemo le živila, ki vsebujejo do 4 točke,
Zaželeni so trije obroki dnevno in ena malica (2 točki), da ne bi padli v krizo in prenehali z dieto. Da bi se prehranjevali pestro, naj bi vsak dan pojedli: 300 gramov zelene zelenjave, 200 gramov sadja, dve kavni žlički olja ali margarine, 2 mlečna izdelka in zaužili 1 do 1,5 litra vode.
Več informacij: welcome.weightwatchers.com

6. Najboljša dieta za hujšanje 2015: Prilagodljiva dieta

Prilagodljiva dieta (Flexitarian Diet) temelji na več rastlinskih jedeh in zmanjševanju mesnih jedi, vendar mesa ne izključuje popolnoma. Tako z našega menija ne bo vzela nobene hrane, temveč jo bo razporedila v pet skupin: “novo meso” (tofu, fižol, leča, grah, oreški in semena, jajca), sadje in zelenjava, polnozrnati izdelki, mleko in mlečni izdelki ter sladkor in začimbe (vse od posušenih začimb ter prelivov za solate, do naravnih sladilcev). Pomembno je, da na dan zaužijemo okoli 1500 kalorij.

7. Najboljša dieta za hujšanje 2015: Volumetrična dieta

Z volumetrično dieto (Volumetrics) se bomo naučili kako pravilno ovrednotiti energijsko vrednost hranil, kako jo v svojih obrokih omejiti ter kako s pravim načinom prehrane zadovoljiti povečan apetit. Hrana je tako razdeljena na štiri skupine: zelo nizko kalorična hrana (nemastno mleko, sadje in zelenjava brez škroba, mesna juha), nizko kalorična hrana (sadje in zelenjava s škrobom, žita, žitarice za zajtrk, mleko z nizko vsebnostjo maščobe, stročnice ter mešane jedi z nizko vsebnostjo maščob, kot so npr. čili in špageti), srednje kalorična hrana (meso, sir, pica, pomfri, solatni preliv, kruh, preste, sladoled, torta) ter visoko kalorična hrana (krekerji, čips, bonboniere, piškoti, orehi, maslo, olje). Pomembno je, da je večina hrane iz prve in druge kategorije, v tretji kategoriji je potrebno zdravo omejevanje, četrto kategorijo pa držimo na strani, koliko se le da. Naučiti se moramo, kako si hrano razporediti ter kako določeno hrano s četrte kategorije (pečen bel krompirček) nadomestiti s hrano s prve kategorije (sladek krompir). Priporoča se uživanje z vodo bogate hrane in vlaknine, ki podaljšujejo občutek sitosti.

Najslabše ocenjene diete so dieta Paleo, dieta Dukan, dieta Atkins in diete, ki vkjučujejo uživanje predvsem le surovih živil. Čeprav bi naj imele učinke na izgubo teže, so težko sledljive, nutricistično nepopolne, prav tako pa naj ne bi bile zdrave.

Za katerokoli dieto se že odločimo, nikakor ne pozabimo na gibanje in raznovrstno prehrano!

Dodatne Informacije

Več informacij:
health.usnews.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Navlažena koža brez gubic s pomočjo inovacije iz Azije