fbpx

Najboljši filmi in serije o britanski kraljevi družini

Foto: netflix

Britanska kraljeva družina je neusahljiv vir navdiha za ustvarjalce. Dejstvo je, da se vsaka zgodba, povezana s to družino, skoraj vedno znajde na naslovnicah številnih medijev.

Filmi o kraljevi družini

Zato ne preseneča, da je Netflixova serija The Crown o življenju kraljice Elizabete II. skoraj takoj postala velika uspešnica. V nedeljo, 15. novembra, namreč na Netflix prihaja peta sezona serije The Crown. Po napovedih bo peta sezona zajemala dogajanje na dvoru v 90. letih. Tako bo nova sezona britansko kraljevo družino spremljala skozi tako imenovani kraljičin annus horribilis. Gre za leto 1992, ki je bilo polno medijskih škandalov.

Kljub neštetim turnejam, govorom in javnim nastopom kraljica po 70 letih vladanja ostaja uganka za večino javnosti. Vendar pa The Crown ni edina televizijska priredba kraljevega življenja. Pripravili smo seznam dokumentarnih in igranih filmov, ki jih je navdihnila kraljeva družina, ki si jih boste morda želeli ogledati, če želite izvedeti več o vplivu monarhije na svet.

Dokumentarni filmi o britanski kraljevi družini

Dokumentarni filmi prinašajo posnetke in fotografije iz resničnih življenjskih situacij ter intervjuje z relevantnimi sogovorniki.

1. Veličastno življenje Elizabete II (2013)

Če vas zanima dokumentarni pristop k temam, ki jih pokriva serije The Crown, je to film za vas. Kombinacija arhivskega gradiva in intervjujev s strokovnjaki prinaša vpogled v neverjetno življenje kraljice Elizabete II., od otroške princese do ikone monarhije.

2. Elizabeth: The Unseen Queen (2022)

Film spremlja redke zasebne trenutke iz kraljičinega življenja, vključno z njeno zaroko v Balmoralu in posnetke iz zakulisja njene prve čezmorske turneje z družino – to je le nekaj izjemnih sekvenc, ki sestavljajo ta novi BBC-jev dokumentarec, ki je sestavljen iz še nikoli videnih domačih posnetkov, ki so jih posneli člani kraljeve družine. Film ponuja edinstven in redek vpogled v življenje brezskrbne princese, ki je nevede pahnjena v soj žarometov. Morda je najbližje temu, da vidimo kraljico pripovedovati svojo zgodbo.

3. Elizabeth pri 90.: Družinski poklon (2016)

BBC je film izdal leta 2016 ob kraljičinem 90. rojstnem dnevu. Prikazuje kraljico in njene najbližje – princa Charlesa, princa Williama, princa Harryja in princeso Anne, kako gledajo arhivske posnetke družine na državniških večerjah, tujih turnejah ter uživajo v izletih na morje in sončnih popoldnevih, preživetih med spuščanjem po hribih na Balmoral. Udobno nameščeni v mehkih foteljih v Buckinghamski palači si izmenjujejo zgodbe, obujajo spomine na svoje otroštvo. Film prikazuje ganljive trenutke iz življenja te družine.

4. Diana: Z lastnimi besedami -(2017)

Oboževana in nikoli obžalovana princesa Diana ima največ serij in filmov, posnetih po njenem življenju. Čeprav jih je veliko, je ena najbolj znanih zagotovo Diana: In Her Own Words. Kot že sam naslov pove, nam film ponuja drugačen pogled na dogajanje v kraljevi družini. V njem se namreč sama spominja ključnih dogodkov iz svojega življenja. Dokumentarni film je sestavljen iz intervjujev in posnetkov, ki jih je novinar in biograf Andrew Morton na skrivaj posnel z Lady Di.

To je verjetno najbolj oseben pristop k Dianini zgodbi. Med dokumentarcem se pogovori dotikajo njenega statusa v kraljevi družini, njene poroke s Charlesom in njenega vzpona do svetovne zvezde.

Igrani filmi o britanski kraljevi družini

Filmi, ki jih navdihuje kraljevo življenje, ki ne prikazujejo nujno prave kraljeve družine, temveč lahko govorijo tudi o izmišljenem kraljestvu.

1. Spencer (2021)

Gre za dolgo pričakovano biografsko dramo. Dogajanje filma se vrti okoli prelomnice, ko se je leta 1991 med božičnimi prazniki princesa Diana začela soočati s težko odločitvijo, da se loči od princa Charlesa. V to so jo prisilili nesrečen zakon in Charlesova nezvestoba ter odprto razmerje s Camillo Parker-Bowles. Film Spencer ponuja vpogled v ekstravagantno življenje na posestvu Sandringham, kjer se kraljeva družina tradicionalno zbira in preživlja božične praznike.

2. Elizabeta: Zlata doba (2007)

Odmevni in večkrat nagrajeni zgodovinski film o Elizabeti I., ki jo igra Cate Blanchett, ponuja poleg akcije tudi impresivno kostumografijo. Film se namreč ukvarja z izzivi, s katerimi se mlada kraljica sooča že od samega začetka svoje vladavine – od izdaje, vojn in groženj do tega, kako postane usmiljena ena najpomembnejših zgodovinskih osebnosti.

3. William in Kate (2011)

Film o ljubezni princa Williama in njegove Kate, v katerem bodo uživali vsi oboževalci tega kraljevega para. Zdi se, da romantični nauk izhaja iz same pravljice, film pa želi poudariti, da je ljubezen močnejša od vseh razlik in ovir. V filmu si lahko ogledate zgodovino njunega ljubezenskega razmerja od trenutka, ko sta se spoznala na fakulteti.

4. Harry & Meghan: Kraljevska romanca (2018)

Film je izšel lani in je ravno predhodnik novega filma o življenju Meghan in Harryja. Če vas zanima ekranizacija srečanja princa in igralke, romantična zgodba, ki zveni popolnoma neresnično, je to zagotovo film za vas.

5. Kraljev govor (2010)

Ta zgodovinska drama ima resnejšo tematiko in drugačen žanr kot prejšnje. Gre za dramo, ki je prejela štiri oskarje. Posneta je po resničnem dogodku, prikazuje pa očeta kraljice Elizabete II. ki ima težave z jecljanjem in mora prevzeti prestol. Na prepričevanje žene gre na terapijo in takrat se med njim in terapevtko stke čudovito prijateljstvo.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!