fbpx

Najboljši recepti za ovseno kašo: lahki zajtrk za veliko energije

Foto: envato

Večina trendov prejšnjega leta ima svoj izvor na družbenem omrežju Tik Tok in prehranske smernice niso nobena izjema. Recepti, ki so med popularnimi jedmi še posebej izstopali, pa so tisti, ki vključujejo oves. Primerni pa so za lahke, a energetske zajtrke. Za vas smo pripravili 4 najbolj popularne recepte z ovseno kašo.

Pečeni oves je v lanskem letu čez noč postal pravi hit, na kar je imelo glavni vpliv družbeno omrežje Tik Tok. Tam je mnogo slaščičarjev, kuharjev, predvsem pa tistih, ki so si želeli poskusiti nekaj novega, delili posnetke receptov, ki so vključevali to rastlino.

Strokovnjaki menijo, da razlog za popularnost ovsene kaše leži v tem, da so ljudje med pandemijo postali bolj ozaveščeni o zdravi prehrani, prav tako pa so si več jedi začeli pripravljati doma. Na ustvarjalnost in inovativnost novih receptov je vplivala tudi obilica časa, ki je večina pred tem ob hitrem življenjskem slogu pač ni imela.

Zakaj pa je oves tako zdrav? To žito vsebuje veliko vlaknin, ki pomagajo pri prebavi, pozitivno pa vplivajo predvsem na črevesje. Najpomembnejša in tudi za zdravje nujna vlaknina, ki jo vsebuje oves, pa je beta-glukan: 1 vrečka ovsene kaše vsebuje 1 g te vlaknine, kar je tretjina količine, ki jo je priporočljivo zaužiti na dan.

Za vas smo izbrali 4 slastne in zdrave recepte za ovseno kašo.

1. Ovsena kaša s pečenimi hruškami

  • Obroki: 4
  • Težavnost: enostavno
  • Ocena: ★★★★★
  • Natisni

Sestavine

    Sestavine za pečene hruške:
  • 2 hruški
  • 1 zvrhana čajna žlička pimenta
  • 1 žlica vode
  • 2 žlici mešanih semen
  • 1 žlica medu ali javorjevega sirupa po želji
  • Sestavine za ovseno kašo:
  • 80 g ovsene kaše
  • 300 ml jogurta ali mleka
  • 1 jabolko

Navodila

  1. V manjši posodi zmešajte oves, jogurt ali mleko in jabolki, ki ste ju prej naribali.
  2. Posodo pokrijte in jo za 2 uri ali, še bolje, čez noč postavite v hladilnik.
  3. Hruškama odstranite peščici in ju narežite na koščke. Zmešajte s pimentom, semeni, medom ali javorjevim sirupom in vodo. Nato zmes v pečici, ki ste jo segreli na 180°C, v pekaču pecite 20-25 minut oz. dokler se ne zmehča.
  4. Namočen oves prelijte v 2 skledi in postrezite skupaj s pečenimi hruškami (toplimi ali hladnimi). Zmes s hruškami in zmes z ovseno kašo hranite ločeno v nepredušni posodi do 3 dni.

2. Ovsena kaša z banano

  • Obroki: 4
  • Težavnost: enostavno
  • Ocena: ★★★★★
  • Natisni

Sestavine

    Sestavine:
  • 1 skodelica in pol ovsene kaše
  • 1 banana
  • 1 žlica chia semen
  • 1 čajna žlička cimeta
  • 3 skodelice vode, rastlinskega mleka (kokosovo, riževo, ovseno…) ali njune mešanice
  • 3 žlice arašidovega masla
  • borovnice po želji
  • Sestavine za ovseno kašo:
  • 80 g ovesa
  • 300 ml jogurta ali mleka
  • 1 jabolko

Navodila

  1. V posodi zmešajte oves, chia semena, arašidovo maslo, cimet, vodo ali mleko in tričetrt banane, ki ste jo prej narezali na koščke.
  2. Kuhajte na srednjem ognju 6-8 minut.
  3. Mešanico nalijte v posodico, ji dodajte preostanek banane in borovnice ter postrezite.

3. Čokoladna ovsena kaša

  • Obroki: 4
  • Težavnost: enostavno
  • Ocena: ★★★★★
  • Natisni

Sestavine

    Sestavine:
  • pol skodelice ovsene kaše
  • 2 žlici nesladkanega kakava v prahu
  • pol čajne žličke pecilnega praška
  • pol žlice javorjevega sirupa ali medu
  • pol banane
  • tretjina skodelice mleka
  • ščepec soli
  • sesekljani orehi ali lešniki
  • 3-4 žlice koščkov čokolade (po želji)
  • sladoled (po želji)
  • grški jogurt (po želji)
  • borovnice, jagode ali robide (po želji)

Navodila

  1. Z ročnim mešalnikom zmešajte ovseno kašo in kakav.
  2. Mešanici dodajte banano, mleko, med ali javorjev sirup, pecilni prašek in sol ter znova uporabite ročni mešalnik.
  3. Tri četrtine mešanice nalijte v posodico za pečenje in na vrh dodajte nekaj čokoladnih koščke. Dolijte preostanek mešanice in na vrh postavite še več čokoladnih koščkov in oreške.
  4. V pečici, ki ste jo segreli na 180 °C, pecite 15-18 minut. Jed postrezite samo, z jagodičevjem (borovnice, jagode, robide…), sladoledom ali grškim jogurtom.

4. Jabolčna ovsena kaša

  • Obroki: 2
  • Težavnost: enostavno
  • Ocena: ★★★★★
  • Natisni

Sestavine

    Sestavine:
  • 1 jabolko
  • 1-2 žlici masla
  • 2 žlici rjavega sladkorja
  • 1 čajna žlička limoninega soka
  • 1-2 čajni žlički limoninega soka
  • 1-2 čajni žlički mletega cimeta
  • 1 skodelica ovsene kaše
  • tričetrt skodelice mleka
  • 1 banana po želji
  • 2 čajni žlički javorjevega sirupa ali medu
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • maline, robide, jagode… po želji
  • semena po želji

Navodila

  1. V ponev najprej dodajte maslo, nato pa jabolko, ki ste jih prej narezali na majhne koščke. Na srednjem ognju kuhajte 2 min.
  2. V ponev dodajte rjavi sladkor in 1 žličko cimeta in kuhajte še 2-3 min.
  3. Ko s kuhanjem prenehate, mešanici dodajte limonin sok. Dobro premešajte.
  4. V posodi pripravite oves in preostanek cimeta ter ju zmešajte z ročnim mešalnikom.
  5. Zmesi dodajte banano, med oz. javorjev sirup, pecilni prašek in mleko ter znova uporabite ročni mešalnik.
  6. Mešanico prelijte v posodico za pečenje ter jo zmešajte s pečenimi jabolki. V pečici, ki ste jo segreli na 180°C, pecite približno 20 min.
  7. Po želji ovseno kašo okrasite z jagodičevjem in semeni. Dober tek!

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!