Najdražje stanovanje na svetu: dvorec Château Louis XIV

Dvorec Château Louis XIV

Dvorec Château Louis XIV je nedavno postal najdražje stanovanje na svetu! Anonimnemu kupcu z Bližnjega vzhoda je bil namreč prodan za neverjeten 301 milijon ameriških dolarjev (275 milijonov evrov), s čimer je krepko potolkel dosedanji rekord penthousa v Londonu (One Hyde Park), ki je bil leta 2011 prodan za 221 milijonov dolarjev (192 milijonov evrov). Čeprav spominja na grad iz 17. stoletja (čas, ko je vladal Sončni kralja aka Ludvik XIV), pa je bil razkošni dvorec, ki leži na obrobju Pariza, v resnici zgrajen šele leta 2011.

Dvorec Château Louis XIV, novopečeno najdražje stanovanje na svetu, ponuja kar 4650 kvadratnih metrov bivalnih površin, ki ležijo v nedrju 40-hektarskega parka. Tvorijo ga deset bivanjskih apartmajev, knjižnica, soba za sprejeme s 16-metrskim stropom, okrašenim s freskami, zunanji in notranji bazeni, vinska klet za 3000 buteljk, igrišče za skvoš, dve plesni in ena kinodvorana, meditacijska kupola s stropnim akvarijem, podzemni nočni klub …

Dvorec Château Louis XIV   je bil prodan za vrtoglavo vsoto.
Dvorec Château Louis XIV je bil prodan za vrtoglavo vsoto.

V parku najdemo pozlačen vodnjak (repliko versajske fontane Apollo s kipci z zlatimi listi, enaka versajski palači je tudi ura na pročelju dvorca), steze za jahanje, labirint iz žive meje in marmorne kip(c)e. Park je navdihnil vrtnar Sončnega kralja, krajinski arhitekt Andréj Le Notre, ki se je podpisal pod znamenit park Versailles.

Dvorec Château Louis XIV je kot iz pravljice.
Dvorec Château Louis XIV je kot iz pravljice.

Dvorec Château Louis XIV, ki se lahko pohvali s kar 13 vrstami marmorja in 15 tisoč kockami zlata, ”pretopljenimi” v dekor, je nase opozoril v času, ko sta prizorišče za poroko iskala Kanye West in Kim Kardashian, danes pa je dvorec iz leta 2011, ki je zasnovan kot grad iz 17. stoletja (po vzoru dvorca Château de Vaux), po mastni kupčiji v rokah kupca iz Bližnjega vzhoda, ki je želel ostati anonimen. Leži na kraju. kjer je nekoč živela in operirala švicarska straža, ki je skrbela za varnost Ludvika XIV.

PREBERITE ŠE: Coober Pedy: podzemno mesto v Avstraliji

Najdražja nepremičnina na svetu leži med mestoma Versailles in Marly-le-Roi, za varnost dvorca Château Louis XIV pa skrbi več kot 40 nadzornih kamer.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Chalet Alpske sanje: rajska lepota nad Logarsko dolino