fbpx

Najlepše proge za tek na smučeh v Sloveniji, kjer vas čakajo nepozabna doživetja!

Tekaške proge v Sloveniji

Foto: NC Planica
Zadnjič posodobljeno: :

Kje so najlepše proge za tek na smučeh v Sloveniji? Dovolite nam, da vam predstavimo slovenske lokacije za eno najlepših in okolju najprijaznejših oblik rekreacije, ki jo strokovnjaki uvrščajo med najpomembnejše telesne aktivnosti.

Če vas zanima, kje se nahajajo najlepše proge za tek na smučeh v Sloveniji, potem ste prišli na pravi naslov. V tem članku vam bomo namreč poskusili predstaviti nekaj čudovitih prog, kjer vas čakajo nepozabna doživetja!

Zato nikar ne oklevajte in izkoristite pozitivne učinke te visoko intenzivne vadbe. Ne le, da vam bodo po treningu teka na smučeh hvaležne vse mišice telesa, temveč boste zaradi gibanja v prečudoviti naravi polni sveže energije in moči.

Najlepše proge za tek na smučeh v Sloveniji

Pokljuka

Foto: bled.si/Jošt Gantar

Najbolj urejeno in celovito turistično ponudbo za smučarski tek predstavlja planota Pokljuka. Proge so speljane po tihih gozdovih in čez obsežne visokogorske pašnike.

Na Rudnem Polju je obiskovalcem na voljo skoraj 6 km tekaških prog, v dobrih snežnih razmerah je urejena proga proti planini Konjšica (6 km v obe smeri) ter krožne poti za kasarno (3 in 5 km, občasno tudi 10 km). Prav tako se ureja pot proti planini Javornik (1,5 km v eno smer) ter najlepši del pokljuških prog na sami planini Javornik (krog 3 km). V najboljših razmerah so na voljo še poti od Javornika do Kranjske doline in proti Mrzlemu studencu, pa tudi na Goreljku.
bled.si

Kranjska gora z okolico

Foto: NC Planica

Kranjska Gora z okolico vam ponuja dnevno urejene tekaške proge, ki so primerne tako za začetnike kot tudi za izkušenejše smučarske tekače. Na tekaških smučinah lahko uživate v Smučarsko-tekaškem centru Rateče-Planica, če vas napori med rekreacijo ne motijo pa se lahko izpod Planiške velikanke odpravite naprej proti Tamarju. Tekaške proge so ob zadostni količini naravnega snega urejene tudi v Gozdu Martuljku, Mojstrani in Zgornji Radovni. Če raje kot podnevi tečete ponoči, vas za Hotelom Kompas v Kranjski Gori pričakajo lepo urejene tekaške smučine pod reflektorji.
kranjska-gora.si
nc-planica.si

Soriška planina

Foto: soriska-planina.si

Po gozdovih Jelovice nasproti smučišča poteka 5 kilometrov dolga tekaška proga, na kateri so urejene površine za drsno tehniko teka. Na celotni progi so trije krogi z različno težavnostjo, ki se med seboj povezujejo. Proga za klasično tehniko je urejena samo ob različnih dogodkih in tekmovanjih. Dolžina urejenih prog je odvisna od količine naravnega snega, saj na tekaški progi ni urejenega umetnega zasneževanja. Izposoja opreme je možna ob predhodni najavi.
soriska-planina.si

Rogla

Foto: rogla.eu

V tekaškem centru Rogla ste dobrodošli vsi – tekači začetniki, rekreativni ljubitelji teka na smučeh in vrhunski športniki. Pričakuje vas več kot 24 različno zahtevnih in dolgih prog ter štartno-ciljna arena, ki je primerna za učenje in vadbo začetnikov.

Poligon za tek na smučeh se razprostira v idiličnem okolju in je odprt v času obratovanja smučišča, z dnevno vstopnico pa lahko tečete od jutra do poznega popoldneva. Vsi smučarji z veljavno smučarsko vozovnico lahko brezplačno uporabljate poligon, prav tako pa je brezplačen tudi za otroke do 14. leta.
rogla.eu

Dolina Soče

Izkoristite svežino Julijskih Alp in naberite energijo za prihajajoče delovne podvige. Tek na smučeh je odlična rekreacija, ki vas bo v Dolini Soče presenetila še z neizmerno lepoto narave.

Idilična tekaška proga v Logu pod Mangartom vodi po najlepših trasah tik pod mogočnim Mangartom, Jalovcem in strmo Loško steno. Tekaška proga je dolga približno 3,5 km. Nezahtevna, do 8 km dolga proga za tek na smučeh, je urejena ob letališču Bovec v smeri manjše vzpetine Rabeljk. Poleg smučišča Suše pri Ponikvah na Šentviški planoti je ob zadostni količini snega urejena krajša tekaška proga.
soca-valley.com

Jezersko

Foto: jezersko.info

Tek na smučeh ima na Jezerskem že dolgo tradicijo, saj so Jezerjani tekli in prirejali tekme v teku na smučeh že dolgo pred alpskim smučanjem. Ob primerni količini snega lahko tečete po vseh travnikih na ravninskem predelu Zgornjega Jezerskega, od Planšarskega jezera do konca doline pri turistični kmetiji Ancelj. 15 kilometrov skrbno urejenih prog bo tako prepričalo in navdušilo tekaške sladokusce. Tereni so primerni za vse starostne kategorije in vse tipe tekačev, od najmlajših začetnikov do izurjenih rekreativcev.
jezersko.info

Ruško Pohorje

Foto: visitmaribor.si/Renato Kolmanko

Na Ruškem Pohorju na Arehu je urejenih približno 6 km tekaških prog. Proge so večinoma položne in potekajo po gozdu, brez strmejših vzponov ali spustov. Občasni manjši vzponi pa niso prenaporni. V bližini se nahaja Ruška koča in okrepčevalnice na smučišču. Tik ob Ruški koči ne spreglejte zanimive cerkvice Sv. Areha iz 15. stoletja.
visitmaribor.si

Kope

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kope (@kope_smucisce)

Za ljubitelje teka na smučeh je na voljo 15 km slikovitih prog, speljanih po pobeljenih planjah od Grmovškovega doma do Ribniške koče.
kope.si

Bloška planota

Foto: bloke.si

Vselej, ko je na Bloški planoti sneg, so urejene in utrjene tekaške proge. Če je vreme nestanovitno, so proge krajše, ob lepem vremenu pa so proge dolge tudi do 20 km. Vedno imajo obliko pentlje, zato se vrnete na izhodišče.
bloke.si

Logarska dolina

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hribovc.si (@hribovc.si)

Tek na smučeh omogoča idealno rekreacijo v zimskem času v neokrnjenem okolju krajinskega parka. Logarska dolina ponuja s svojo zimsko pravljično podobo vrhunska doživetja. Po dolini je speljana krožna tekaška steza v dolžini 13 km za klasično in skate tehniko. Steza je zaradi svoje konfiguracije primerna tako za začetnike kot tudi za zahtevnejše tekače.
logarska-dolina.si

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!