fbpx

Najsrečnejše države na svetu 2021: v teh desetih državah je kakovost življenja najvišja

Kje je Slovenija?

Foto: Andre Furtado na Pexels

Katere so najsrečnejše države na svetu 2021 in ali je uspelo Finski obdržati prvo mesto tudi četrto leto zapored?

Združeni narodi že osem let zaporedoma na podlagi različnih parametrov razglasijo najsrečnejše države na svetu in objavijo poročilo o svetovni sreči. Letošnja študija se je poleg običajnih kriterijev osredotočala tudi na učinke bolezni COVID-19 na strukturo in kakovost življenja ljudi, na to, kako so se vlade po vsem svetu spoprijemale s pandemijo in na koncu, kako je zaupanje državljanov v vlado vplivalo na njihovo srečo.

V raziskavi je sodelovalo 149 držav, prebivalci pa so samostojno določili stopnjo lastne sreče. Katere so najsrečnejše države na svetu 2021, preverite v nadaljevanju.

10. Avstrija

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Wien | Vienna (@viennatouristboard)

Dunaj zadnjih nekaj let vodi na lestvici najbolj živahnih mest na svetu, zato niti ni čudno, da se je Avstrija znašla tako visoko na lestvici najsrečnejših držav na svetu. Je država z visokimi dohodki in dobrimi socialnimi storitvami, Avstrijci pa dajejo največjo prednost svojemu načinu življenja in svobodi, da v njem uživajo.

9. Nova Zelandija

Nova Zelandija je edina neevropska država, ki se je uvrstila med najboljših deset. Prebivalce te države navdušuje kakovost življenja in dobro ravnovesje med poslovnim in zasebnim življenjem. Poleg tega je premierka Jacinda Ardern prejela vse pohvale za način obvladovanja pandemije.

8. Norveška

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Norge 🇳🇴 Norway (@nortrip)

Norveška se je nazadnje znašla na vrhu tega seznama leta 2017 in od takrat najprej pada po lestvici. Kljub temu se Norvežani nimajo nad čim pritoževati. Številni prebivalci te skandinavske države se z enim najboljših svetovnih sistemov socialne varnosti in uspešnim gospodarstvom, ki temelji na odgovornem upravljanju z naravnimi viri, počutijo varne in srečne. In seveda, če živite v državi, kjer veliko časa preživite na prostem, zagotovo h kakovosti življenja prispeva tudi izjemna naravna lepota Norveške.

7. Nemčija

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Germany Tourism (@germanytourism)

Nemčija je v enem letu preskočila kar deset mest in se tako znašla med top najsrečnejšimi državami na svetu 2021. Ocene prebivalstva se v zadnjih dveh raziskavah višajo, ključna razloga pa sta večja finančna varnost in stabilnost družine. In še do nedavnega so bili Nemci večinoma zadovoljni s tem, kako so se voditelji države spopadali s pandemijo.

6. Švedska

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sweden – Sverige 🇸🇪 (@sweden)

Čeprav je Švedska letos na lestvici nižje kot v preteklih letih, je zaradi svojega izobraževalnega sistema in vodilnih svetovnih praks, vključno z velikodušnim starševskim dopustom in brezplačnimi vrtci, še vedno ena najboljših držav na svetu za življenje, delo in ustvarjanje družine.

5. Nizozemska

Nizozemska je država, ki je zlasti v tem delu Evrope velja kot sinonim za srečo. Njihovi otroci veljajo za najsrečnejše na svetu in to se očitno prenaša tudi v odraslo dobo. Kakovostno življenje, varnost in zdravje so v tej državi na prvem mestu.

4. Švica

Švicarski sistem upravljanja se razlikuje od preostalega sveta. Z rednimi referendumi o ključnih vprašanjih so Švicarji močno vključeni v odločanje in zdi se, da je to neposredno povezano z njihovo stopnjo sreče in zadovoljstva. Poleg tega je Švica dežela čudovitih naravnih lepot, kjer resnično dobro živite.

3. Danska

Življenjski standard, izobrazba, kultura in dobre plače, so razlogi, zakaj Danska že od nekdaj slovi kot dobra država za kakovostno življenje. Ljudje so nasmejani in ustrežljivi, napredni in prijazni ter tako srečni, da so od tega že pod stresom.

2. Islandija

 

View this post on Instagram

 

A post shared by When In Iceland (@wheniniceland)

Islandija svojim prebivalcem očitno zagotavlja več kot dovolj. Po finančni krizi leta 2007, ki je še posebej močno vplivala na to državo, so »obrnili ploščo« v svojem gospodarstvu, kmetijstvu in javni upravi. Tamkajšnji ljudje so srečni tudi zaradi naravnih lepot, ki jim redno ponujajo pobeg na “drug planet”.

1. Finska

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Finland (@finland)

Finska je že četrto leto zapored na vrhu lestvice najsrečnejših držav na svetu, zato lahko sklepamo, da so Finci resnično odkrili skrivnost sreče. Poleg tega, da imajo enega najboljših izobraževalnih sistemov na svetu, jim pomaga tudi dejstvo, da imajo visok dohodek in dobro razvito kulturo samooskrbe. Letos je veliko vlogo odigralo tudi zaupanje v vlado. Finska je namreč visoko uvrščena tudi glede na medsebojno zaupanje med državljani in vlado, ki je na koncu pomagala zaščititi življenja in ohraniti delovna mesta med pandemijo.

Pa Slovenija? Med 149 državami se je Slovenija uvrstila na 29. mesto, potem ko je v lanskem poročilu zasedla 33. mesto. Najbolj nesrečna država na svetu je letos Afganistan.

Eden od avtorjev poročila je poudaril dejstvo, da se povprečno gledano ni občutil padec blaginje, ko so ljudi prosili, naj ocenijo svoja življenja. Razlog se po njegovem mnenju skriva v povečanih solidarnosti in sočutju, saj ljudje vidijo v novem koronavirusu skupno grožnjo, ki vpliva na vse.

Raziskovalci še menijo, da bi se morali iz pandemije naučiti, da moramo ljudje stremeti k dobremu počutju in ne k bogastvu!

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!