fbpx
Foto: @matej_mrva

Željava: mistično letališče pri Plitvicah, ki privlači pustolovce

Željava, vojaško letališče in nekdanja baza JNA, je že leta zapuščena, zanemarjena in precej nevarna, a vseeno privlači številne pustolovce, ki si želijo v živo ogledati ta mistični objekt.

Željava leži ob vznožju Plješivice, na meji med Hrvaško in Bosno in Hercegovino, blizu Plitviških jezer na eni strani in Bihaća na drugi strani. Znan tudi pod kodnim imenom Objekt 505 ali Klek, kot so imenovali podzemni del letališča, je ta vojaški kompleks najdražji projekt nekdanje Jugoslavije in se je gradil celih 13 let. Gradnja se je začela leta 1955 in končala leta 1968.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Aviation Portal Z25T ✈ (@z25team)


Pet vzletno-pristajalnih stez za letala in skupno tri kilometre dolgi predori so le del te impresivne vojaške utrdbe, ki je zgrajena tako, da lahko vzdrži atomsko bombo. Željava je s posadko lahko sprejela 120 letal, imeli so tudi lastne vire električne energije in vode, zaloge goriva, hrano, zdravila in vse ostalo, kar bi vojakom v primeru katastrofe služilo za mesec dni življenja v izolaciji.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ld’Jii 🏴‍☠️ (@l_i_o_n_e_l_j_o_n_d_e_a_u)


Željava je bila uporabljena tudi med hrvaško domovinsko vojno, vse do leta 1992, ko jo je JNA minirala in močno poškodovala. Od tedaj letališče ni več v uporabi, zunanje stavbe so bile popolnoma uničene, ostanki pa so preraščeni z grmovjem. Čeprav je marsikje mogoče videti mesta detonacij, podzemni objekt Klek z miniranjem ni bil uničen, so pa nekateri deli predora v zelo slabem stanju, zato jim grozi popoln kolaps. Poleg tega je bilo v predorih dokazano onesnažen zraka z radioaktivnimi in drugimi strupenimi snovmi.


Kljub vsemu si danes vse več turistov želi odkriti to mesto. Največja atrakcija je stari Douglas C-47, ki ga boste zlahka prepoznali zaradi Instagrama, saj je prav to letalo postalo neizogibno mesto za popolno Insta fotografijo.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ante Crljen (@antecrljen)


Če se odločite obiskati Željavo, imejte v mislih, da je območje okoli baze minirano, zato ne zapuščajte betonskih in tlakovanih površin okoli stavbe. Če vstopite v predore, bodite previdni, saj na določenih mestih s stropa visijo veliki kosi betona, na nekaterih mestih pa celo obstaja nevarnost, da se bodo podrli. Ne bodite pa presenečeni, če boste naleteli na policijo, ki varuje mejo, saj je na območju baze ustaljena pot migrantov.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.