fbpx

Napake naših staršev, ki jih ne ponavljajte

Zadnjih dvajset let se rojevajo generacije, ki so drugačne. In pri njih vzgojni ukrepi naših staršev enostavno ne delujejo. In kaj deluje? Piše strokovnjakinja za partnerstvo in vzgojo otrok Melita Kuhar.

Včasih očetu nisi upal nasprotovati

Starši so vedno opremljeni z določenim naborom njim lastnih vzorcev, prepričanj in nezavednih programov, ki v ozadju vsakodnevnega delovanja neusmiljeno tečejo. Naši starši so bili vzgojeni še po tistih starih, sama jim pravim »avstro-ogrskih« načelih, ko nisi nikoli nasprotoval staršu, predvsem očetu ne, vedno je imel zadnjo besedo in za vse je imel pripravljen odgovor. Težko si predstavljam, da bi sikala staršem, saj sem s prijaznostjo več dosegla.

Naši starši so bili vzgojeni po veliko bolj strogih, avstro-ogrskih pravilih (Foto: Shutterstock)
Naši starši so bili vzgojeni po veliko bolj strogih, avstro-ogrskih pravilih. (Foto: Shutterstock)

Današnji otroci vedo, da so vredni, in želijo biti spoštovani

A zadnjih dvajset let se rojevajo generacije, ki so drugačne. Pridejo na svet, opremljene z množico informacij in z znanji, ki jih zelo hitro lahko implementirajo. Nekako v sebi vedo, da so vredni, in želijo biti spoštovani. Sama poudarjam, da pri sedanjih otrocih in najstnikih stroga avtoritarna izključujoča vzgoja ne deluje zdravo za oblikovanje osebnosti v nastajanju.

Pri današnjih otrocih stroga, avtoritarna vzgoja ne deluje dobro (Foto: Shutterstock)
Pri današnjih otrocih stroga, avtoritarna vzgoja ne deluje dobro. (Foto: Shutterstock)

Napake, ki jih ne ponavljajte, ko boste (ali če ste že) starši

Tole je nekaj napak naših staršev, ki jih ne ponavljajte, če želite svojemu potomcu dati popotnico, ki bo vključevala spoštovanje drugačnega mnenja, otrokove kreativnosti in zvedavosti.

1. Dajanje navodil in prepovedi brez argumentiranega ozadja 

S tem, ko nekaj prepoveste in menite, da bo to otrok upošteval, sami sebe obsodite na to, da boste izgubili čustveno vez z otrokom. Ko pa zmorete pojasniti, zakaj nečesa ne dovolite in zakaj vam je neka zapoved pomembna, je večja možnost, da bo otrok to spoštoval. Ker ste si vzeli čas zanj in mu kot enakovredni osebnosti razložili svoja »pravila igre«. Trdim, da smo res starši tisti, ki sicer postavljamo vzgojna pravila, a pomembno je, na kakšen način jih predstavimo. Ker kljub vsemu otroci potrebujejo zdrave meje.

2. Tabu teme niso več smiselne

Naši starši o marsičem niso nikoli govorili, predvsem ne o spolnosti in odnosih med odraslimi. Za sodobne otroke pravzaprav ni tabu tem. Z nekaj kliki miške pridejo do vsebin, ki jih zanimajo, in se lahko o vsem poučijo. Včasih žal tudi prezgodaj, ko še niso sposobni dojemati, kaj v resnici gledajo, če se tukaj omejim na pornografske vsebine, ki jih gledajo tudi že desetletne deklice. Starši, tudi dandanes je pomembno, da znate dati omejitve in izvajati nadzor nad tem, kaj vaš otrok gleda na internetu. Pogovorite se rajši z najstnikom ozdravi in ljubezni polni spolnosti.

Za današnje otroke ni tabu tem. S parimi kliki najdejo vse inforamcije (Foto: Shutterstock)
Za današnje otroke ni tabu tem. S par kliki najdejo vse inforamcije. (Foto: Shutterstock)

3. Nasilje prepovedano!

Včasih slišim kakšnega starša, kako pove, da je sam bil pogosto tepen in da se je na njem zlomila marsikatera kuhalnica, pa da mu baje nič ne manjka, in da ni  nič narobe, če tudi sam kdaj prisoli zaušnico svojemu sinu. Vsako nasilje je nedopustno!! Tako za fizično, verbalno, čustveno, psihično ali spolno nasilje nimate popolnoma nobenega izgovora. Najdite pot in način, kako komunicirati s svojim otrokom in najstnikom, ki ne vključuje nobene od oblik nasilja. Je seveda bolj zahtevno in morate se angažirati, a nagrada je velika: zaupanje otroka.

Kar boš predal, to boš pozneje žel

To je nekaj nanizanih popotnic za oblikovanje zdrave osebnostne strukture, ki se bo zavedala sebe in okolja na sočuten in spoštljiv način. Do staršev bodo tako vzgojeni in sprejeti otroci ljubeči in kooperativni, saj bodo vedeli in čutili, da so slišani, videni in upoštevani v vsej svoji enkratni izvirnosti. To pa je tudi najboljši možni temelj za zdravo sožitje pozneje ostarelega starša in odraslega otroka, ki bo še vedno težil k ohranjanju ljubečega in spoštljivega odnosa s svojimi starši.

PREBERITE ŠE: Filmski napovednik Ne meč’mo hrane stran (Just Eat It!)

Še vedno velja stara modrost: kar si predal otroku in kolikor si se z njim kakovostno in ljubeče ukvarjal, toliko ti bo nato odrasel otrok vračal. Se splača investirati svojo ljubezen, energijo in spoštovanje v svojega otroka, kajne?

Avtorica prispevka Melita Kuhar je univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in diplomirana socialna delavka. Vodi Svetovalnico, dosegljiva pa je na tel. št. 031 666 168. Če bi se radi naročili na individualno svetovanje ali jo povprašali v zvezi s svojimi težavami, ji pišite na: info@svetovalnica.si.

Dodatne Informacije

Več informacij:
Svetovalnica.si
Facebook Svetovalnica

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.