Nasveti za telovadbo v vročih poletnih dneh: zmerno in po pameti

Foto: Kaylee Garrett / Unsplash

Preden se odpravite na vadbo v soncu, vročinu in sopari, se podučite o varni izvedbi vadbe, da preprečite neprijetne situacije. Naj vam poletno sonce in vročina ne preprečijo odlične vadbe. Preverite vreme, načrtujte vadbo in ne pozabite - po pameti!

Bodite pripravljeni

Nepravilna vadba v poletni vročini lahko povzroči resne težave kot so dehidracija, vrtoglavica in sončarica. Če želite uživati ​​v najboljši kondiciji in aktivnostih, ki jih ponuja poletje, vnaprej načrtujte treninge, dobro precenite svoje zmogljivosti treniranja na prostem in se ustrezno zaščitite pred soncem.

Pripravite si urnik vadbe

Če vas lahko zamika, da si obujete tekaške copate in se odpravite na tek sredi dneva, vam to odsvetujemo. Pomembno je, da vadbo načrtujete vnaprej. Zato naj bosta vremenska napoved in vnaprej sestavljen urnik številka ena na sporedu.

Pravilno se hidrirajte

Pri vadbi v vročih dneh so manjše steklenice za vodo zagotovo nujna oprema. Poskrbite, da boste dobro hidrirani že predno se odpravite na vadbo na prostem.

Foto: Nigel Msipa / Unsplash

Pametno izberite svojo opremo za vadbo

Če se običajno odločite za oprijeta oblačila in material, ki ne diha, boste v vročini in sopari še enkrat dobro premislili, ali je to pametna ideja. V vročih dneh raje nosite ohlapna in zračna oblačila, ki omogočajo prezračevanje ter hlajenje. Bombaž in bambus sta lahka in zračna. Po možnosti izberite tudi oblačila svetle barve.

Simptomi, ki kažejo na dehidracijo

Znaki, ki vam kažejo da ste na poti do težav med poletno vadbo zunaj so omotica, slabost, glavoboli, izguba sposobnosti za povrnitev sape, povišan pulz, ki se ne zniža, suha usta, ekstremna žeja in zmanjšano uriniranje ali zelo temno obarvan urin. Če zaznate katerega od teh simptomov, takoj prenehajte z vadbo, poiščite senčno območje ali bližnjo hladno zgradbo, ter čim prej sedite, da umirite dihanje. Če se še vedno počutite slabotno, pokličite bližnje in prosite za pomoč.

Foto: Alora Griffiths / Unsplash

Dodatni nasveti za zaščito

Tisti, ki imajo kakršne koli zdravstvene težave se morajo pred vadbo na prostem posvetovati s svojim zdravnikom. Poskusite omejiti fizično naporno aktivnost na eno uro, ko zunaj ni vročine. Privoščite si nekaj minutni odmor vsakih 20 minut do pol ure, da se hidrirate, ohladite in po potrebi znova nanesite kremo za sončenje. Ko zunaj postane (pre)vroče, raje razmislite o aktivnostih v zaprtih prostorih, kot so joga, tek na stezi, vadba doma, plavanje ali pilates.

Sonce je običajno najbolj vroče med 11. in 16. uro, zato poskušajte načrtovati aktivnosti, kjer boste zjutraj ali zvečer opravili svojo vadbeno rutino.

Izogibajte se alkoholu ali kofeinskim pijačam v vročini, saj lahko prispevajo k dehidraciji.

Vaše telo se lahko približno v enem ali dveh tednih prilagodi vadbi v vročem vremenu, seveda pa je odvisno od posameznika. Postopoma se bo vaš srčni utrip znižal in vaše telo bo lažje vzdrževalo notranjo temperaturo in ugotovili boste, da lahko povečate trajanje in intenzivnost vadbe.

Foto: Georgie Cobbs / Unsplash

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!