Naučite jih pravočasno: lekcije o denarju, ki bi jih moral vedeti vsak otrok!

Zadnjič posodobljeno: :

Kako otroku približati varčevanje?

Jayne Pearl, avtorica knjige Otroci in denar pravi: “Nekega dne mi je triletni sin dejal, ko sem mu povedala, da mu ne morem kupiti igrače, ki si jo je želel: ‘Pojdi na banko in ti bodo dali denar.’ Spoznala sem, da je čas, da mu razložim, od kje prihaja denar.”

Poglejmo si njene namige, kako lahko otroku do 10. leta na enostaven način pomagate razumeti svet financ in mu približate varčevanje.

Denar ne raste na drevesu

Ko otroci vidijo denar, ki pride iz bankomata, se ne zavedajo, da denar ni v neomejenih količinah. Pojasnite jim, da vsak dan delate, da bi zaslužili denar, in da je banka le mesto, kjer je denar na varnem.

Delo s svojim proračunom

Najboljši način učenja otrok, kako upravljati z denarjem, je, da jim ga nekaj daste. Če porabijo svoj denar za novo igračo in nimajo dovolj za nekaj drugega, kar si želijo,  je to pravzaprav dobra stvar. Iz prve roke se naučijo posledic prevelike porabe.

Dobre stvari pridejo k tistim, ki čakajo

Učenje otrok, kako počakati na zadovoljstvo, lahko pomaga pri preprečevanju miselnosti “Kupi zdaj, plačaj pozneje”, ki bi jih lahko kasneje pripeljala v dolgove na kreditnih karticah. Kolikor je le mogoče, utrdite idejo, da se čakanje izplača. Na primer, naredite skupaj pico z vsemi sestavinami, ki jih ima vaš otrok rad. Za primerjavo specita poleg te še zmrznjeno in že vnaprej pripravljeno pico. Domača pica potrebuje več truda in časa za pripravo, vendar je okus neprimerljivo boljši.

Naučite jih delati s svojim proračunom.
Naučite jih delati s svojim proračunom.

Ne porabi takoj, ko dobiš

Omejevanje impulznih nakupov gre z roko v roki z učenjem otrok, kako počakati na zadovoljstvo. Pokažite jim z zgledom. Preden greste po nakupih, ustvarite proračun. Zapišite, kaj boste kupili, v katere trgovine nameravate in razpon cen za vsak izdelek. Nato primerjate cene na spletu in uporabite morebitne kupone, ki so na voljo. Naučil se bo, da je načrtovanje nakupov pred dejanskim nakupovajem koristno.

Varčevanje je kul

Si vaš otrok želi novo igračo, za katero nima dovolj denarja? Povejte mu, naj varčuje! Ko privarčuje dovolj denarja, ga vzemite s seboj po nakupih in mu dovolite, da plača blagajniku. Nikoli ne bo pozabil, kako dobro se je počuti, da dela proti cilju in se na koncu nagradi.

Naj sledi denarju

Otroka naučimo, da si zapisuje, kako troši svoj denar in tako sledi svojemu zapravljanju. To je velik korak naprej v otrokovih spretnostih pri upravljanju denarja. Naj uporablja računalnik in si zapisuje ter spremlja porabo svojega denarja. Lahko mi naaredite tudi mapo, kamor naj shranjuje račune.

Seznam želja

Otroci si težko določijo prioritete, zato naj z vašo pomočjo naredi seznam želja. Torej načrt, kaj si otrok želi narediti s svojim denarjem. Nato jim pomagajte razvrstiti seznam, tako da se pogovorite o tem, kaj je pomembno pri vsaki želji.

Naj naredijo svoj seznam želja in nadzorujejo porabo.
Naj naredijo svoj seznam želja in nadzorujejo porabo.

Varčevalni načini

Predstavite mu obresti, kako lahko z varčevanjem na banki zaslužijo denar.

Bodite zgled otroku

Poudarjajte vrednote, kot sta delavnost in odgovoren odnos do denarja. Razložite jim tudi razliko med potrebo in željo. Je res nujno imeti vse, kar je v tem trenutku aktualno?

Naučite ga deliti z drugimi

Naj vaš otrok podari del svojega denarja v dobrodelne namene. Učite jih, da se denar lahko uporablja za pomoč ljudem, ne le za nakup stvari. Opomnite jih, da ne gre le za to, koliko daješ, ampa da šteje vsaka malenkost.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
“Slabi” prijatelji, ki nimajo dlake na jeziku, so najboljši prijatelji, pravi znanost