Imogen Adams, student ved Brunel University i London, har utviklet en enhet som vil gjøre det enklere for mange å besøke restauranter. Ally, som hun kalte det, vil umiddelbart oppdage stoffer i maten som du kan være allergisk mot, og forhindrer dermed at gourmetopplevelsen din blir til en ubehagelig.
Ally deluje tako, da majhen košček hrane in kapljo vode vstavite v majhno silikonsko posodico, še preden naredite prvi grižljaj. Tako se bosta vzorca potopila v testni trak, ki ga nato vstavite v režo v napravici. Na mobilniku zaženite aplikacijo, na sredini napravice pritisnite gumb in počakajte 60 sekunder, da se proces testiranja zaključi. Na telefonu nato preberete rezultate, hkrati vam pa tudi Ally z vibriranjem signalizira, ali obstaja nevarnost ali ne. Polovica testnega traku je premazana z encimom laktaza, ki se ob prisotnosti laktoze v hrani obarva. Test pravzaprav spominja na nosečniški test, saj tester ob prisotnosti določenega hormona tudi spremeni barvo.
Avtorica ocenjuje, da bo napravica na trgu stala približno 28 euro, testni trak pa 0,17 evra.
Galerija – ALLY: žepna naprava, ki testira prisotnost alergenov in glutena v hrani
Mer informasjon:
brunel.ac.uk