fbpx

Hvilken mat bør ikke varmes i mikrobølgeovn?

Poteter

Det spiller ingen rolle hvor deilig og sunt ditt nylagde måltid er. Ved å varme den opp i mikrobølgeovn kan den miste sine gunstige egenskaper og i verste fall forårsake matforgiftning. Her er noen matvarer som ikke bør varmes i mikrobølgeovn.

Katere hrane ne smemo pogrevati v mikrovalovni pečici:

Grønn

Zelena je odlična sestavina za juho, a to samo do trenutka, ko jo postavimo v mikrovalovno pečico. Zelena vsebuje nitrate, ki se pri pogrevanju pretvorijo v strupene nitrite in rakotvorne nitrozamine. Pokusite raje s kuhanjem kremne juhe iz zelene – ta bo okusna tudi hladna.

Grønn
Grønn

Egg

Čeprav dvomimo, da pogrevate umešana jajca ali pa omleto, bi vas vseeno opozorili: po pogrevanju jajca postanejo strupena. Bolje je, da jih daste v sendvič, solato ali pa jih preprosto vrzite stran.

Egg
Egg

Spinat

Ljudje, ki sledijo zdravi prehrani, po navadi zaužijejo veliko špinače, saj ta vsebuje dobro mero vitaminov in mineralov. Ampak tako kot zelena je tudi špinača polna nitratov, ki pri pogrevanju postanejo nevarni nitriti in nitrozamini. Špinačo dodajte napitkom, sendvičem ali solati. Tako boste dobili njene koristne snovi in se izognili škodi.

Spinat
Spinat

Sopp

Gobe spadajo med precej kočljiva živila: kljub visoki vsebnosti proteinov, vitaminov in aminokislin, se večino časa ne prebavljajo najbolje. In če jih segrejemo z ostanki rižote, se bo težava le še poglobila: proteini v gobah se bodo spremenili, kar pa bo povzročilo bolečine v želodcu in napihnjenost. Če se res ne želite znebiti ostanka gob, potem jih dajte v hladilnik in jih uporabite naslednji dan v jedi, ki ste jo pogreli na največ 70 stopinj Celzija. Najboljša uporaba ostanka gob je kar omaka za testenine ali pa kot dodatek k solati.

Sopp
Sopp

LES MER: Dette er mat for bedre søvn - hva du skal spise før du legger deg

Poteter

Pri segrevanju krompir izgubi okus in koristne snovi za zdravje, če pa ga imate pri sobni temperaturi zavitega v folijo, pa lahko celo postane vzrok botulizma (bolezen zaradi okužbe z nevrotoksinom botulin). Pire krompir in pomfrit je najbolj pojesti takoj, kuhan krompir pa lahko dodate v solato.

Poteter
Poteter

En kylling

S pogrevanjem piščanca se spremeni njegova proteinska sestava, kar lahko povzroči težave s prebavo. Zato je bolje, da dodate ostanke piščanca v solato ali sendvič.

Rødbeter

Rdeča pesa ohranja svoje zdravilne koristi tudi v juhi. A te ni priporočljivo segrevati, saj je tudi rdeča pesa polna nitratov. Najbolj zdrava je sveža rdeča pesa, ki jo lahko uporabite v smutiju ali pa solati.

Rødbeter
Rødbeter

Ris

Riž je bogat z vitamini, minerali in aminokislinami, vsebuje pa tudi spore bakterij, ki preživijo tudi po kuhanju. Če riž pustimo pri sobni temperaturi po tem, ko je kuhan, se množijo bakterije in to lahko povzroči zastrupitev s hrano. Pogrevanje ne reši problema, zato je bolje, da riž takoj ali pa v roku ure od kuhanja postavimo v hladilnik in ga tam pustimo do naslednjega dne.

Ris
Ris

Med deg siden 2004

Fra år 2004 vi undersøker urbane trender og informerer vårt fellesskap av følgere daglig om det siste innen livsstil, reiser, stil og produkter som inspirerer med lidenskap. Fra 2023 tilbyr vi innhold på store globale språk.