Hva gjør pu-erh te så spesiell? Det er en grønn te som er svartere enn den svarteste teen i verden. Det antas å være den eldste teen hentet fra den sørvestlige delen av Kinas Yunnan-provins, landet med evig vår. I følge tradisjonell kinesisk filosofi har te egenskapene til yin og yang, som sammen representerer en dynamisk helhet og holder kroppen i balanse. Ifølge produksjonsmetoden er teen svært forskjellig fra produksjonen av andre teer og troner med sin rike, sterke og jordaktige smak helt i toppen.
Prava skrivnost vedno ostane skrita, zato je pridelava čaja zaradi tradicije in zgodovine še vedno dobro varovana skrivnost. Veliko je sicer znanega o postopkih pridelave čaja, a Kineserne, kot po svoji navadi, sicer povedo veliko, le bistvenega ne. Pu-erh po klasični fermentaciji cepijo z žlahtnimi mikroorganizmi, ga izpostavijo visoki zračni vlagi in šele nato posušijo. Prav ta postopek daje čaju posebno barvo in izrazit okus.
Starejši kot čaj je, boljši je in bolj blagodejno vpliva na naš organizem. Poživlja og det har den spodbujevalen učinek na telo in duha. Čaj s staranjem pridobiva in dosega višjo ceno. Redno pitje pu-erh čaja uravnava telesno metabolisme, oppmuntrer razstrupljevalno delovanje jeter, znižuje kolesterol, deluje očiščevalno, čisti sečila og odvaja vodo iz telesa. Redno pitje tega čaja spodbuja izgorevanje maščob in nam pomaga pri vekttap. Zaradi visoke vsebnosti antioksidantov pa ščiti telo pred negativnimi vplivi civilizacijskih sykdommer, tudi pred rakom. Ta magični čaj je v specializiranih čajnicah možno kupiti tudi pri nas.
Forberedelse:
Priprava čaja pu-erh ni zahtevna. Na skodelico odmerimo čajno žličko čajnih lističev in jih prelijemo z vrelo vodo. Lističe v vodi pustimo stati štiri do pet minut, nato pa čaj precedimo. Kakovostne vrste pu-erh čaja lahko uporabimo tudi večkrat. Kitajci pu-erh čaj pijejo v tradicionalni kitajski skodelici, imenovani gaiwan. Pijejo ga počasi in toliko časa, da se svet začne počasi, a vztrajno spreminjati … kot pravi kitajski pregovor: tradicionalni pu-erh izdelujejo stari starši in ga pijejo vnuki.
Za 100 gramov čaja bosta pri nas odšteli 2,75 evra.