De (for) varme sommerdagene nærmer seg, da vi vil unngå komfyren som djevelen for å lage mat. Varmen alene vil drepe deg, og matlaging ved siden av varme gryter vil være et virkelig must, fordi du blir like rød i hodet som en kokt krabbe. Derfor så vi etter den ideelle retten for varme sommerdager, som vil fylle deg, men samtidig holde deg unna komfyren - andalusisk gazpacho. Forfriskende, næringsrik og kald spansk suppe født til sommeren, tilberedt av sesongens grønnsaker (ferske tomater, paprika, krydder,...) og brød.
Če komu, potem gre zaupati Špancem ko gre za hrano primerno za varme sommerdager, ko je razbeljen asfalt in so stene hiš v večernih urah tople kot radiatorji pozimi. Saj Španci so eni tistih, ki živijo v še bolj pasjim vročini kot mi, zato vedo, kako se ji zoperstaviti. Tokrat se bomo po pomoč zatekli k Andaluzijcem (južna Španija), ki iz paradižnikov, paprike, kumar, kruha in drugih sestavin pripravijo hladno in osvežilno juho gaspačo, ki so jo že v 12. stoletju pripravljali v Manči, kraju slovitega literarnega junaka Don Kihota. Temu je gaspačo z zajcem pripravljal njegov oproda Sančo Pansa.
Beseda gaspačo izvira iz latinske besede caspa, kar pomeni ostanki. Seveda tu ni govora o ostankih, ki so vam ostali od druge hrane, pač pa stvareh, ki jih skoraj vedno najdemo bodisi v shrambi bodisi v hladilniku. Tudi sicer je gaspačo ali gazpačo nekaj posebnega med juhami, saj ga postrežemo hladnega, celo ohlajenega. Ker gre za presno jed je ni treba kuhati, kar poleti ni le praktično, saj pomeni nič sklanjanja nad štedilnik, ampak nas zalaga s potrebnimi vitaminer.
Recept za andaluzijski gaspačo:
Ingredienser:
- 500 g svežega paradižnika
- 1 grønn paprika
- 1 agurk
- 1,25-1,5 dl olivnega olja
- 2-3 žlice vinskega/balzamičnega kisa
- 3-4 fedd hvitløk
- 2-3 rezine belega ali polnozrnatega kruha
- (morsko) sol
Jušni vložek:
- 1 tomat
- 1 grønn paprika
- 1 manjša čebula
- 1 brødskive
- 60 g pršuta
- 1-2 jajci
Priprava andaluzijskega gaspača:
Kruh nadrobimo, prelijemo z nekaj hladne vode in ga pustimo namakati 30 minutter. Medtem očistimo, razsemenimo in na kocke narežemo papriko in kumaro, paradižnik razkosamo na četrtine, česen pa sesekljamo. Vse skupaj stresemo v sekljalnik, dodamo namočen kruh in prilijemo olje. Mešanico zmešamo v gladek, precej gost pire (če je pregost dolijemo nekaj hladne vode). Nato jo začinimo s soljo, okisamo in pokrijemo s prozorno folijo ter za minimalno 60 minutter (še bolje pa več) prestavimo v hladilnik. Tu lahko zaključite, a če želite zadevo speljati povsem do konca, vas čaka še nekaj malenkosti, točneje jušni vložek. K juhi gredo namreč odlično opečene kocke kruha, tanko narezana paprika, pršut (narežemo ga na krpice) in trdo kuhano jajce (narezano na drobne kocke). Juho servirajte v ohlajeni skledi (lahko tudi kozarcu), po možnosti lončeni, jušni dodatek pa ponudite ločeno, da si ga v juho vsak doda po lastnih željah (ponudite tudi revet ost).
LES MER: Oppskrift: Hyllebærpannacotta
Gaspačo lahko služi kot predjed, glavna jed ali pa jo postrežemo ob koncu obroka.