fbpx

Oppskrift: den berømte julepuddingen, en godbit for øynene og munnen

Tradicionalni angleški božični puding

Kaj če bi letos za božič za spremembo namesto orehove potice na mizo postavili angleški božični puding, imenitno temno sladico, ki je ne samo kulinarični presežek, ampak tudi čudovita dopolnitev praznično okrašene mize. Recept za imeniten božični puding resda ni ''enovrstičnica'', toda za simfonijo okusov je pač potrebnega nekaj več truda.

Angleški božični puding je izvirna angleška sladica, ki sega daleč nazaj v zgodovino, točneje v srednji vek, ko ga je sestavljalo še 13 sestavin, kar je bilo močno povezano z vero (Kristus in 12 apostolov). Danes je sestavin nekoliko več, saj se dessert ne opira več toliko na vero, temveč bolj na zadovoljitev brbončic.

LES MER: Oppskrift: saftige brownies med blåbærsyltetøy

Recept za imeniten angleški božični puding

Sestavine za angleški božični puding:

  • dobra skodelice večnamenske moke
  • 1 žlička zmletega cimeta
  • 1 žlička naribane pomarančne lupine
  • polovica žličke mletega ingverja
  • 3/4 žličke vinskega kamna
  • ščepec mletih nageljnovih žbic (klinčkov)
  • en halv kopp brunt sukker
  • 1/4 skodelice masla oz. margarine (sobne temperature)
  • 4 eggehviter
  • 1/3 skodelice ameriških (pekan) orehov
  • pol skodelice jabolčnega soka
  • 3/4 skodelice rozin
  • 1/3 skodelice kandiranih rozin
  • 1/2 skodelice naribanega korenčka
  • 1/3 skodelice kandiranega ananasa oz. 1/4 ingverja
Tradicionalni angleški božični puding lahko dekorirate tudi z vanilijevim sladoledom.
Tradicionalni angleški božični puding lahko dekorirate tudi z vanilijevim sladoledom.

Priprava angleškega božičnega pudinga
Sprva ”rezervirano” namastite 1,5 litra veliko posodo. V drugi zmešajte moko, vinski kamen, pomarančno lupino, klinčke, cimet in ingver. V tretji z električnim mešalnikom mešajte maslo in sladkor, dokler nista svetla in puhasta. Nato jima dodajte beljake in spet dobro premešajte. Z leseno žlico vmešajte še nekje tretjino mešanice moke in pol jabolčnega soka. Šele potem vmešajte preostalo moko, čemur sledi dodajanje rozin, korenja, ananasa in pekan orehov. Dobro pregneteno maso enakomerno porazdelite po posodi za pečenje in pokrijte s folijo. Vstavite jo v višjo posodo, v katero do polovice nalijete vodo in na ognju kuhate od dve do dve uri in pol. Ali je kuhan, preverite z zobotrebcem. Puding nato v posodi pustite stati še 10 minut, nato pa ga obrnite na krožnik. Za malce šova lahko poskrbite z brendijem, ki ga polijete po pudingu in med postrežbo prižgete.

Med deg siden 2004

Fra år 2004 vi undersøker urbane trender og informerer vårt fellesskap av følgere daglig om det siste innen livsstil, reiser, stil og produkter som inspirerer med lidenskap. Fra 2023 tilbyr vi innhold på store globale språk.