fbpx

Oppskrift: hvordan lage den perfekte sarmaen? Vi tilbyr deg noen triks!

Sarma er en populær tradisjonell vinterrett og en tradisjonell lunsj for den første dagen i det nye året. Hvordan forbereder vi den perfekte sarmaen? I det følgende finner du noen triks og tips og selvfølgelig en oppskrift!

Kakšna je popolna sarma? Za začetek masi za sarmo dodajte nekaj suhega mesa (npr. slanina), sarma bo tako dobila bolj fin okus, vendar morate biti previdni, da zaradi suhega mesa ne bo premočnega okusa. Zato se svetuje, da suho meso prej nekoliko pokuhate.

Det er veldig viktig, ja kislo zelje pred pripravo operete, da sarme niso prekisle. Ko ste vse pripravili in je čebula prepražena, je treba vse sestavine za sarmo zmešati. Zdaj lahko začnete valjati sarmo. Vzemite del mešanice, jo oblikujte in položite v zelje. Meso nežno povaljajte po zelju in na koncu prepognite robove, tako da nadev med kuhanjem ostane v listih.

Preden na dno lonca zložite sarme, položite kožo slanine. To bo preprečilo, da bi se sarma zažgala. Na kožo slanine položite kos narezanega zelja, na katerega boste nato položili sarme. Ko porabite celotno mešanico in lonec napolnite s sarmami, na vrh položite preostanek nasekljanega zelja. Zdaj lahko začnete s kuhanjem sarme in po približno uri in pol je sarma gotova. Na koncu lahko sarmo “popečete” z malo moke in rdeče paprike ali pa s paradižnikovo mezgo. Tako naj bi sarma dobila še boljši okus.

Popolna sarma!

Recept za popolno sarmo

Ingredienser

  • 700 g mlete svinjine (plečka)
  • 1 hode surkål
  • 100 g bacon
  • 100 g ris
  • en halv løk
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 čajna žlička rdeče paprike v prahu
  • 1 laurbærblad
  • salt og pepper etter smak

Forberedelse

Od glave zelja ločite liste in jim izrežite debel del (del korenine), da ne bodo žilavi ali predebeli. Česen in čebulo drobno sesekljajte, slanino narežite na majhne kocke.

Na malo olja prepražite čebulo. V mleto meso dodajte sol, poper, rdečo papriko, dušeno čebulo, na kocke narezano slanino in riž ter dobro premešajte in po potrebi dodajte malo vode. Maso zavijte v liste zelja in zavihajte robove.

Preostanek zelja narežite na rezance, razporedite v lonec in z malo vode (odvisno od trdote mesa) vse skupaj kuhajte uro in pol na majhnem ognju.

Med deg siden 2004

Fra år 2004 vi undersøker urbane trender og informerer vårt fellesskap av følgere daglig om det siste innen livsstil, reiser, stil og produkter som inspirerer med lidenskap. Fra 2023 tilbyr vi innhold på store globale språk.