Čas je za domač lešnikov štrudelj! S tem preprostim receptom ga lahko pripravi prav vsak! Poskusite, ne bo vam žal!
Štrudelj oz. zavitek, kot mu tudi pravimo, velja za bolj priljubljeno domačo sladico, ki jo imajo radi tako mladi kot stari. Pravijo, da mora znati vsaka dobra gospodinja pripraviti dober eplerull, mi pa pravimo, da to velja za lešnikov štrudelj z jabolkom. Zakaj? Ker je okusen, sočen in precej lažji za pripravo.
LES MER: Oppskrift: sjokolademuffins med Nutella
Lešnikov štrudelj bo še posebno teknil, če ga boste postregli v družbi stepene smetane.
Recept za preprost lešnikov štrudelj:
Sestavine za lešnikov štrudelj:
- 1 zavitek listnatega testa
- 120 g lešnikov
- 100 ml marelične marmelade
- 1 eple
- 30 g smør
- 3 ss brunt sukker
- 100 ml søt krem
- 1 žlička rumove arome (po želji)
- melis
Postopek priprave lešnikovega štrudlja:
Najprej zmeljemo lešnike, ki jim dodamo sladkor, stopljeno maslo, smetano (dve žlički prihranimo za pozneje) in rumovo aromo. Nato razvaljamo listnato testo ter ga premažemo z marmelado. Nanj razmažemo še lešnikovo zmes. Daljša konca testa prepognemo do sredine, kar ponovimo še dvakrat. Testo prestavimo v pravokoten pekač za kolače, obložen s peki papirjem. Nato jabolko razrežemo na četrtine, jih očistimo, četrtine razrežemo na tri krhlje, te pokapamo z malo smetane in končno razporedimo po vrhu zavitka. Na 200 stopinjah Celzija štrudelj pečemo eno uro. Predno ga razrežemo, pustimo, da se povsem ohladi in po želji posujemo s sladkorjem v prahu. Pa veselo sladkanje!