fbpx

Jordbæroppskrifter: Juicy, søte feil du må prøve

Jagodna pita iz treh sestavin

Det finnes nok ingen bedre følelse enn å bite i et saftig jordbær. Selv om sesongen deres ikke egentlig har startet ennå, kan du allerede finne dem på enkelte markeder og butikkhyller. Hvis du allerede har oppdaget en selger med de beste jordbærene, unn deg noen flere kasser og lag en deilig dessert, for nedenfor er noen appetittvekkende jordbæroppskrifter.

Poleg tega, da so jagode zelo okusno in priljubljeno živilo, imajo številne lastnostni, ki ne razvajajo le vaših brbončic, temveč tudi vaše kroppen. V Franciji tako ta sadež velja za naturlig afrodisiakum, ki so ga v obliki sladke juhe postregli mladoporočencema. Na drugi strani pa so Rimljani verjeli, da imajo jagode zdravilne moči – z njimi so namreč zdravili depresijo, ledvične kamne, slab zadah, povišano temperaturo …

Danes se jagode uporabljajo predvsem v hedonistične namene, zato bi bilo prav, da tudi vi preverite, kateri recepti z jagodami čakajo na vas, da jih pripravite. Preden se lotite, vam svetujemo, da jagod ne perete in režete, preden jih ne nameravate uporabljati, saj voda pospeši postopek gnitja.

1. Jagodni mousse

Jagodni mousse
Jagodni mousse

Ingredienser:

  • 250 g jordbær
  • 3 egg
  • 2 ss sukker
  • 125 ml melk
  • 125 ml søt krem
  • lističi melise (za dekoracijo)

Forberedelse:

Jagodam odstranite peclje in jih pretlačite, da nastane jagodni pire. Ločite beljake in rumenjake ter jih s sladkorjem kremasto stepite. Nad vodno kopeljo zmesi počasi dodajajte mleko in sestavine stepajte tako dolgo, da nastane gosta masa. Odstavite zmes in v njo vmešajte jagodni pire. Pustite naj se sestavine ohladijo.

Medtem v drugi posodi stepite beljake in sladko smetano. V hladno jagodno kremo vmešajte sneg, nato še sladko smetano. Jagodni mousse prestavite v kozarce in ga ohladite v hladilniku.

2. Jagodna pita iz treh sestavin

Jagodna pita iz treh sestavin
Jagodna pita iz treh sestavin

Ingredienser til paien:

  • 1 listnato testo (odtajano)
  • 450 gram ferske jordbær
  • 1 ss sukker (eller sukkererstatning)

Sestavine za stepeno smetano z limono:

  • 1 kopp kremfløte
  • 2 ss melis
  • skall og saft av en halv sitron

Forberedelse:

Pečico segrejte na 200 stopinj Celzija. Listnato testo razvaljajte in ga položite na pekač, ki ste ga obložili s peki papirjem. Jagode narežite in jih razporedite po testu (približno 2 centimetra od roba). Robove testa zavihajte rahlo čez jagode. Potresite s sladkorjem. Pecite 18 do 20 minut.

Z električnim mešalnikom stepite smetano do srednje trdote, dodajte sladkor v prahu, limonino lupinico in sok. Stepajte do konca. Pokrijte in postavite na hladno za štiri ure.

3. No-bake jordbærkake

No-bake jordbærkake
No-bake jordbærkake

Ingredienser:

  • 500 g jordbær
  • 250 g smørkjeks
  • 100 g kokossmør
  • 4 dcl melk
  • 1 pose vaniljepudding
  • 50 g sukker
  • 30 g gelatin

Forberedelse:

Zdrobite maslene piškote, dodajte jim stopljeno maslo in sestavini dobro premešajte. Maso obložite v okrogel pekač (premer 28 cm) in jo postavite v zamrzovalnik za četrt ure.

Medtem pripravite puding (sledite navodilom na vrečki) in ga prelijte po testu ter za dodatnih 15 minut postavite pekač na hladno.

Ta čas očistite jagode, jih prerežite in v ponvi skupaj s sladkorjem postavite na štedilnik, da se sladkor stopi. Spreštajte jih s paličnim mešalnikom in v maso dodajte želatino, da se ta zgosti. Nastalo kremo prelijte po torti in jo ponovno prestavite v zamrzovalnik.

Torta bi morala biti nared po 15 minutah, če se zdi še tekoča, pa jo pustite v zamrzovalniku še četrt ure.

4. Domača jagodna marmelada

Domača jagodna marmelada
Domača jagodna marmelada

Sestavine (za 10 oseb):

  • 1 kg jordbær
  • 800–900 g sladkorja
  • 2 sitroner

Forberedelse:

Jagode operete, jim odstranite peclje in jih stresete v skledo ter posujete s sladkorjem. Pokrijte jih in pustite stati čez noč.

Naslednji dan limoni prerežite na polovico in ju ožamite. Na kuhalnik postavite kozico z dvojnim dnom, v katero date sladkor, jagode in limonin sok. Na blagem ognju pustite, da počasi zavre. Mešajte, dokler se sladkor ne stopi, medtem pa odstranjujte peno, ki se dela na marmeladi. Njeno gostoto preverite tako, da žlico marmelade prestavite na hladen krožnik, počakate tri minute in jo odrinete s prstom. Če se naguba, marmelado že lahko odstavite z vročine in jo ohladite (10 minut) ter prestavite v segrete kozarčke in neprodušno zaprete.

Še drugi recepti z jagodami

Jagodna torta iz listnatega testa
Domača baklava z jagodami
Jordbær tiramisu
Cheescake lučke z jagodami
Jagodno bananin kruh z borovnicami
Jagodna limonada
Jordbær kanelsnurrer
Jagode z vaniljevo kremo

Med deg siden 2004

Fra år 2004 vi undersøker urbane trender og informerer vårt fellesskap av følgere daglig om det siste innen livsstil, reiser, stil og produkter som inspirerer med lidenskap. Fra 2023 tilbyr vi innhold på store globale språk.