fbpx

Zakaj sta kava in kakec najboljša prijatelja?

Kava in kakec gresta z roko v roki.

Veliko ljudi pije kavo zaradi njenih učinkov. Kava nas namreč zdrami in pocrklja s svojim okusom, a tudi ''požene''. Prvi dve sta dobro prežvečeni temi, medtem ko je tretja tabu, čeprav jo zaradi tega učinka pije kar precej ljudi. Mnogi namreč zjutraj ne morejo na stranišče brez skodelice kave. Mislite, da je vse skupaj lari fari in gre le za psihološki učinek? Ne. Preverite, zakaj sta kava in kakec najboljša prijatelja.

Det er zgodba o kavi in kakcu, dveh dobrih prijateljih. A gremo lepo po vrsti. Nekateri pijejo kavo zaradi okusa, sekund zaradi učinkov kofeina, tretji, ker na njih deluje odvajalno, v smislu, da gredo po zaužitju kakat (potreba po izločanju se pojavi že po štirih minutah). Kaj pa je vzrok, da nas požene?

LES MER: En oppskrift på forfriskende iskaffe

Kava in kakec gresta z roko v roki.
Kava in kakec gresta z roko v roki.

Raziskave s prstom kažejo na želodčni hormon gastrin, ki pospeši gibanje debelega črevesa, debelo črevo pa je najbližje ”izhodu” (ženske bodo šle na stranišče dvakrat bolj verjetno kot moški). In od tu zgodba o prijateljstvu, ki pa vendarle drži le za 23 odstotkov uživalcev kave.

Med deg siden 2004

Fra år 2004 vi undersøker urbane trender og informerer vårt fellesskap av følgere daglig om det siste innen livsstil, reiser, stil og produkter som inspirerer med lidenskap. Fra 2023 tilbyr vi innhold på store globale språk.