fbpx

Nemčija – čudežna dežela za pohodnike

Poiščite pravo pohodniško pot zase, potem pa ... pot pod noge! Za nosom po Nemčiji: Korak za korakom raziskujte to čudovito deželo med obalo in Alpami in zbirajte trenutke, ki vam jih nihče ne more vzeti.

Več kot 200.000 kilometrov označenih pohodniških poti se ponaša z veliko raznolikostjo, zato bodo na svoje prišli tako zagrizeni planinci kot ležerni sprehajalci in družine. Pustite se razvajati gostiteljem v pohodnikom prijaznih nastanitvah in izvedeli boste, zakaj aktivne počitnice v Nemčiji pomenijo čisto sprostitev. Kaj pravite na pohod po eni od naslednjih pohodniških poti?

Saška, nacionalni park Saška Švica, pohodništvo © DZT, Foto: Jens Wegener
Bad Hindelang, pokrajina ob jezeru Schrecksee v Allgäju © DZT, Foto: Axel Brunst

Pot slikarjev

Enega od najlepših pohodov ponuja Malerweg, Pot slikarjev. Ko boste hodili po pravljični pokrajini Saške Švice, vas bo obdajala čista romantika. V Labskem peščenjakovem hribovju (Elbsandsteingebirge) vas bodo očarale impozantne pečine iz peščenjaka, panoramski pogledi na Elbo in mizaste gore. Čaka vas slikovito pohodniško doživetje. Romantični slikarji, kot je Caspar David Friedrich, so Labsko peščenjakovo hribovje kot velikansko kuliso odkrili že dolgo tega. Na Malerwegu pa so motive našli tudi številni hollywoodski ustvarjalci. V Labskem peščenjakovem hribovju so bili posneti filmi Zgodbe iz Narnije, Atlas oblakov in Grand Budapest hotel. Malerweg je poseben tudi zato, ker ima veliko športnih odsekov. Rustikalne gorske koče v ozkih dolinah in na gorskih vrhovih pa vas bodo vedno znova premamile s hladno pijačo in toplim obrokom. Posebno vredna ogleda sta slap Lichtenhain in trdnjava Königstein. Ne spreglejte tudi starega mestna jedra Pirne in zdraviliškega mesta Bad Schandau.

Pot slikarjev Malerweg ©DZT, Foto: Leo Thomas

Pot ob Renu

Če raje hodite po visokem, vam bo všeč pot ob Renu: Rheinsteig. Ren, ki se spektakularno vije skozi srednje Porenje, je nedvomno razred zase. Naravne znamenitosti dopolnjujejo skalne gmote, kot je Lorelaj, gradovi, kot je Marksburg, in romantična mesta, kot sta Kaub in Rüdesheim. V teh znamenitostih Unescove svetovne dediščine lahko uživate kar v pohodniških čevljih. Rheinsteig je izjemna pohodniška pot, ki ponuja vse, kar pohodnik pričakuje. Primerna je tudi za zagrizene planince, saj ima veliko etap toliko višinskih metrov, kot če bi bili v Alpah. Vzemite si čas za razglede, za kulturne znamenitosti ob poti, kot sta spomenik v Niederwaldu in ulica Drosselgasse v Rüdesheimu, in seveda za rensko vino.

Rüdesheim, pogled na mestno jedro iz gondole © DZT, Foto: Francesco Carovillano

Pot Saar-Hunsrück

Saar-Hunsrück-Steig je razburljiva pot s številnimi naravnimi stezicami. 410 kilometrov čistega pohodništva! Izhodišče je pri Zgornji Mozeli, pri tromeji, nato pa se nadaljuje čez travnike in sadovnjake vse do znamenitega rečnega okljuka Saarschleife. Ob poti lahko občudujete akumulacijska jezera, reke Mozela, Saar in Ren ter številne očarljive potočke. Spoznavali boste Hunsrück, divjo naravno krajino z obsežnimi gozdovi, polji in travniki. Začutite utrip mesteca Herrstein s tradicionalno predalčno leseno gradnjo ter divjo in romantično dolino Baybachtal z zasanjanimi mlini. Zaključek Saar-Hunsrück-Steiga pa je naravnost presunljiv: slikovite poti, razgledi in vinogradi ob Renu vodijo v mesto Boppard.

Mörsdorf, viseči most Geierlay © Unsplash, Foto Jonathan Klok

Pot Westweg

Pa zaključimo z nemško pohodniško klasiko: 285 kilometrov dolgo pohodniško potjo Westweg v Schwarzwaldu. Prepustite se slikoviti pokrajini, gostoljubju in kulinariki regije na grebenih Schwarzwalda. Bi poskusili schwarzwaldsko šunko ali se posladkali s schwarzwaldsko češnjevo torto? Priložnosti, da se okrepčate, bo dovolj, sicer pa boste večino časa preživeli zahodnem grebenu Schwarzwalda. Tam se bodo vedno znova ponujali pogledi na dolino Rena vse do francoskih Vogezov. Po obsežnih smrekovih gozdovih, ozkih gorskih poteh in širokih gozdnih cestah, po zgodovinskih lesenih mostovih čez potoke, skozi visoko barje in mimo znamenitega jezera Titisee … Odklopite se od preostalega sveta in uživajte na najlepši pohodniški poti v Schwarzwaldu.

Titisee-Neustadt, pogled na jezero Titisee © Klaus Hansen

Ne glede na to, kateri pohod vam bo najljubši, pa boste brez dvoma izkusili najlepšo plat Nemčije. Zdaj pa le hitro obujte pohodniške čevlje in pot pod noge!

Dodatne Informacije

germany.travel

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.