Nenavadno lepa zatočišča v slovenskih gorah: 3 očarljivi slovenski bivaki

Foto: Unsplash/Miha Rekar
Zadnjič posodobljeno: :

Slovenci se lahko pohvalimo z dih jemajočim visokogorjem. Kadar nas med obiskom presenetijo noč ali vremenske razmere, pa so nam na voljo bivaki, ki zaradi svojih sodobnih oblik žanjejo hvalo širom po svetu. A pozor, bivaki še zdaleč niso namenjeni večdnevnim počitnicam, temveč služijo kot zavetišče, ki lahko reši tudi življenje.

Bivak pod Skuto

Verjetno največkrat ovekovečen bivak v slovenskem visokogorju je bivak pod Skuto. Na tem mestu je nekoč že sta bivak, dotrajan objekt pa so nadomestili z novim, sodobnik in oblikovalsko dovršenim. Pod zasnovo se podpisujejo študentje Univerze Harvard, ki so ustvarjali pod budnim očesom Roka Omana in Špele Videčnik iz OFIS arhitektov. Bivak lahko namesti osem planincev, zaradi čudovitega pogleda skozi panoramska stekla in mikavne oblike pa ga številni zmotno obravnavajo kot turistično namestitev.

Foto: Andrej Gregoric in Janez Martincic

Bivak ob Zasavski koči na Prehodavcih

Ker je veter močno poškodoval strešno konstrukcijo bivaka so se ga na Prehodavcih odločili obnoviti, a pri tem ni šlo za klasično obnovo. Arhitekturni biro Premica je namreč objekt temeljito preobrazil, tako je nastal bivak, ki se lepo sklada z gorsko krajno na višini 2.065 metrov. Tehnološko enostavna konstrukcija iz križno lepljenih lesenih plošč deluje moderno, obenem pa se odlično ujame z divjo gorsko naravo.

Foto: Anže Čokl

Bivak II na Jezerih

Potem ko je star bivak zaradi dotrajanosti našel dom v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani, je 2016 na njegovem mestu zrasel nov, sodobnejši. Zavetje nudi šestim obiskovalcem gora in služi kot izhodišče za pristope na Veliki Rokav, Veliki Oltar, Dovški Križ ter Šplevto. Poleg skupnih ležišč v bivaku najdete tudi klop in zložljivo mizo, pa tudi priročno skladišče ter dvojni USB priključek za polnjenje mobilnih telefonov.

Foto: Anže Čokl

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Pot sedmih slapov: je to najlepša pohodniška pot v Istri?