Nepričakovani triki, s katerimi boste pospešili svojo dieto, ki jih poznajo le nutricisti

Osvojite znanje strokovnjakov!

Zadnjič posodobljeno: :

Ne deluje vsaka stvar na vsakem izmed nas, zato se nutricistka iz New Yorka, Jennifer Cassetta, sprašuje, kdaj bomo nehali verjeti v to, da je izguba kilogramov izključno povezana z zmanjšanjem vnosa hrane!

“Za nekatere ljudi, ki jedo več, kot telo potrebuje, to velja, ni pa temu vedno tako,” dodaja. Da bi čimprej dosegli cilj, so vodilni ameriški strokovnjaki pojasnili, kateri so pravi koraki, ki se jih moramo držati.

Najprej, prenehajte biti na dieti

Da, prav ste prebrali. Ključ do dobrega zdravja bi lahko bil v spremljanju svojega vedenja – ali se premikamo dovolj, ali jemo dovolj sadja in zelenjave. Eden najboljših načinov za izgubo kilogramov je ustvarjanje zdravih navad, ki jih boste še dolgo upoštevali in negovali, svetuje nutricionistka Amy Gorin in dodaja: “To je najlažji način, da nekaj dosežete, zato v vsak dan vključite vadbo, izogibajte se sladicam in se zavedajte, kaj jeste.”

Izogibanje nekaterim živilom vam ne bo pomagalo

“Ljudje, ki so na dieti, se bodo pogosto izogibali določenim živilom, kar se lahko spremeni v obsedenost, vendar vam takšno vedenje pri prehrani ne bo pomagalo,” pravi dietetičarka Tara Collingwood in svetuje, da raje pazite na kalorije in ravnotežje. Povečajte porabo kalorij in si privoščite nekaj, po čemer hrepenite.

Včasih si ugodite

Če se tu in tam ne boste sprostili, obstaja večja verjetnost, da se boste nekega dne prenajedli svojih najljubših (nezdravih) živil, pravi osebna trenerka Kristin Reisinger. “Obrok, ki ste si ga prepovedali, lahko dejansko pospeši pot do cilja. Metabolizem se bo pohitril, telo bo začelo hitreje kuriti maščobe, hkrati pa bo preprečil, da bi se telo navadilo na omejevanje kalorij.”

Skrbite zase

Če se vam dieta ne obnese, kaj narediti? Dietetičarka Kara Lydon meni, da se morate osredotočiti nase, saj številne raziskave kažejo, da nenehno vzdrževanje diete dejansko vodi do povečanja telesne mase. Namesto tega svetuje, da se osredotočite na svoje počutje ter vlagate čas in energijo v ustvarjanje novih zdravih navad.

Velikost porcije je pomembna

Tara Collingwood poskuša svoje stranke naučiti, kako zavračanje določene hrane nima veliko smisla, saj lahko uživanje samo zdrave hrane poveča telesno maso, če niste pri tem zmerni. To, kar vam lahko pomaga je, da veste, kakšna je porcija, ki je za vas zadostna, saj lahko tako lažje sledite temu, koliko kalorij vnesete v telo.

Za zajtrk jejte beljakovine

“Zjutraj pojem do 20 do 30 gramov proteinov in tako sem sita do kosila,” pravi Collingwoodova. Raziskave potrjujejo, da je to pametna taktika in kako ljudje, ki začnejo dan s 30 do 39 grami beljakovin, pojedo 175 kalorij na dan manj.

Vodite dnevnik prehrane

Ta aktivnost vam bo vzela nekaj minut na dan, ampak lahko pozitivno vpliva na vaše prehranjevalne navade. Ne samo, da se boste bolje zavedali svojih odločitev, ampak vam bo redno zapisovanje hrane, ki jo pojeste, pomagalo pri pametnejših odločitvah. Študija, v kateri je del anketirancev vodil dnevnih prehrane, je pokazala, da so izgubili več kilogramov kot pa tisti, ki tega dnevnika niso imeli. Uporabite lahko katero od mobilnih aplikacij ali pa vzamete v roke pisalo in zvezek – karkoli vam bolj ustreza.

Po obroku si umijte zobe

Ne samo, da bo nad tem navdušen vaš zobozdravnik, tudi vaše telo bo hvaležno. Z umivanjem zob in čiščenjem z zobno nitko po obroku lahko preprečite željo po poznih obrokih, saj boste s tem poslali možganom signal, da je za danes dovolj hrane.

Krožnik napolnite z zelenjavo

Ne samo,da imajo zelenjava manj kalorij, ampak je tudi odličen vir vlaknin in vode, sestavin, ki bodo v vas prebudile občutek sitosti. Iz tega razloga Collingwooda vedno napolni krožnik z zelenjavo, ker se tako lažje drži velikosti porcije in se lažje zaveda, koliko drugih živil ima na krožniku.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Kako shujšati in živeti bolj zdravo, brez diete