fbpx

Netflix: najboljši filmi, ki so bili nagrajeni z Oskarji (2022)

6 najboljših filmov na Netflixu

Marriage story Foto: Netflix

Najboljši filmi na Netflixu? Imamo izbor! Oskarji veljajo za najbolj prestižne filmske nagrade, ki dokazujejo, da je film zares vreden ogleda. In če je včasih veljalo, da jih lahko prejmejo le tisti filmi, ki se predvajajo v kinomatografih, je to že danes daleč od resnice. Za vas smo pripravili 6 Oskarjevih nagrajencev, ki si jih lahko ogledate na priljubljeni platformi Netflix in tako v udobju svojega doma uživate v fantastičnih zgodbah in igralskih predstavah, ki vas ne bodo pustile hladnih.

1. Roma

Roma je eden tistih filmov, ki so se na Oskarjih zapisali v zgodovino. Film je dobil kar 10 nominacij, domov pa je odnesel 3 kipce. Navdih za dramo, nabito s čustvi, je režiser Alfonso Cuaron našel v lastnem življenju. Zgodba je postavljena v Mehiko v 70. letih prejšnjega stoletja, osredotoči pa se na življenji Sofie in njene gospodinjske pomočnice Cleo- žensk, ki se vsaka na svoj način trudita obdržati svojo družino. Film je poseben tudi zato, ker je posnet v črno-belem.
V glavnih vlogah nastopajo Yalitza Aparicio, Marina de Tavira in Diego Cortina Autrey.

2. Mank

Mank je še en film, posnet v črno-belem. Tako kot Roma je tudi ta drama prejela fantastičnih 10 nominacij za Oskarja, zmago pa je dosegla v 2 kategorijah.
Zgodba je postavljena v 40. leta prejšnjega stoletja, opisuje pa življenje filmskega scenarista Hermana Mankiewicza, ki se ob okrevanju po prometni nesreči trudi dokončati scenarij, za katerega upa, da mu bo povrnil nekdanjo slavo. Med pisanjem se Mankiewitz, ki se bori z alkoholizmom, spominja časov, ko se je družil z največjimi filmskimi zvezdami. Film je režiral David Fincher, glavne vloge pa so upodobili Gary Oldman, Amanda Seyfried in Lily Collins.

3. Marriage story

Ljubitelji dram si boste brez dvoma z veseljem ogledali tudi Marriage story režiserja Noaha Baumacha. Film je bil za Oskarja nominiran v šestih kategorijah, kipec pa je prejela Laura Dern v kategoriji najboljše stranske igralke.
Zgodba na edinstven način predstavi zakonca, ki se sooča z mučno odločitvijo, ki jima bo popolnoma spremenila življenje: ločitvijo. Za razliko od večine filmov, ki se dotikajo te tematike, Marriage story ne vsebuje sovraštva, nizkih udarcev in želje po maščevanju- namesto tega predstavi situacijo, pri kateri ni “krivih” in “nedolžnih” in kjer se težko postavimo na stran enega od zakoncev. Glavni vlogi sta na odličen način upodobila Adam Driver in Scarlet Johansson .

4. Ma Rainey’s black bottom

Ma Rainey’s black bottom velja za fantastično upodobitev zgodovine glasbene industrije in razmer v Chicagu v začetku prejšnjega stoletja. Film je biografija Gertrude Ma Rainey, blues glasbenice, ki se sreča s pohlepnim menedžerjem, ki si želi nad njeno glasbo prevzeti popoln nadzor. Zgodba se dotakne tematike rase, identitete in napetosti, ki so jih doživljali glasbeniki tistega časa.
Film je prejel 5 nominacij in 2 oskarja, režiral pa ga je George C. Wolfe. V glavnih vlogah nastopajo Viola Davis, Chadwick Boseman in Glynn Turman.

5. Room

Room režiserke Lenny Abrahamson je tragična, čustvena zgodba o mladi ženski, ki je bila ugrabljena in prisiljena v majhni sobi pod nadzorom krutega moškega preživeti 7 let. V ujetništvu se ji je rodil sin, ki je njena glavna motivacija, da poskusi zbežati in mu tako dati možnost normalnega življenja. Pretresljiva drama, v kateri se trpljenje prepleta z ljubeznijo, je prejela 4 nominacije in enega Oskarja.
V glavnih vlogah lahko občudujete Brie Larson, Jacoba Tremblaya in Seana Bridgersa.

6. My octopus teacher

Pri izbiranju filma, ob katerem bomo preživeli popoldne, ne smemo pozabiti na dokumentarce. Ne le, da nam le-ti lahko dajo ogromno novega znanja, pač ta žanr že dolgo več ne velja za dolgočasnega ali duhomornega- prav nasprotno.
My octopus teacher, ki je prejel Oskarja za najboljši dokumentarni film, spremlja naravoslovca Johna Festerja, ki potuje po obali Južne Afrike. Na svoji poti raziskovalec opazuje samico hobotnice v njenem naravnem okolju in z živaljo razvije čustveno povezavo, ki jo lahko občutijo tudi gledalci. Film sta režirala Pippa Ehrlich in James Reed.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!