Neuralink: Muskova naprava, ki prek možganov upravlja tehnologije

Neuralink

Neuralink je najnovejši startup že vsem dobro poznanega Elona Muska. Svet so presenetili z napravo, s katero bo mogoče z možgani 'telepatsko' upravljati z računalniki. Če bo vse po sreči, bodo prve preiskave z ljudmi izvedli že v začetku prihodnjega leta.

Neuralink je predstavil napravo, ki predstavlja povezavo med možgani in računalnikom. Elon Musk trdi, da se lahko kaj hitro zgodi, da bomo ob napredku umetne inteligence, zaostali za njo. Ravno zaradi tega potrebujemo zmogljivo napravo, ki nam bo omogočila, da postanemo del umetne inteligence.
Neuralink razvija majhne procesorje, ki se bodo povezali preko ‘kablov’, ki so tanjši od človeškega lasu. Senzorji, v velikosti med 4 in 6 miko metri, se bodo namestili pod površino lobanje in pošiljali informacije v napravo, ki si jo bomo namestili za uho.

Cilj Neuralinka je, da bi ‘bral’ informacije živčnih končičev s kar se da minimalno invazivno metodo.

Neuralink
Neuralink

Za vstavitev naprave so pri Neuralink razvili posebnega kirurškega robota, ki je opremljen z napredno video optiko. Sposoben bo vstavljati ‘niti’ v možgane, ne da bi pri tem poškodoval krvne žile.

Vstavil bo lahko 6 ‘niti’ v minuti, kar je skupaj 192 elektrod, delo pa bo opravil s pomočjo 24-mikronske igle. Robotovo delovanje bi lahko primerjali z delovanjem šivalnega stroja. Po vstavitvi bodo lahko ‘niti’ opravljale bralne in pisne operacije in pri tem prenašale veliko količino podatkov. Zunanji sprejemnik bo preko brezžične povezave komuniciral z vstavljenimi senzorji in podatke prenašal v različne aplikacije.

Neuralink
Neuralink

Prvo testiranje z ljudmi naj bi se pričela v začetku prihodnjega leta, prednost pa bodo imeli pacienti z boleznimi, ki so še danes slabo poznane in predstavljajo velik izziv.

Galerija: Neuralink

Dodatne Informacije

Več informacij:
neuralink.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Samsung SmartTag+ Ali vedno nekaj iščete?!