Ni težava v tašči: pogosto je glavni sovražnik svakinja, torej njegova sestra!

Po “ljudskem verovanju” je največji sovražnik vseh deklet in fantov po svetu tašča. A v resnici ni tako, obstajajo prečudovite tašče in marsikdo med vami se bo strinjal. Zdaj pa je ena izmed anket pokazala, da “glavni sovražnik” v družini ni njegova mama, temveč svakinja, torej njegova sestra.

Že pred poroko se ženske naučimo, kdo je “druga ženska” v našem razmerju, to je njegova mama. Le malo moških je popolnoma odpornih proti materinemu vplivu, še nekaj več je takih, ki so proti njenemu vplivu popolnoma neodporni! Čeprav obstaja splošno prepričanje, da je to oseba, s katero bomo najtežje zgradile dober odnos, nekatere ženske po lastnih izkušnjah trdijo, da je še trši oreh njegova sestra! Tu je nekaj dejstev, ki pojasnjujejo, zakaj bi lahko bila naš “pravi sovražnik” v njegovi družini pravzaprav svakinja.

Je "pravi sovražnik" v njegovi družini vaša svakinja?
Je “pravi sovražnik” v njegovi družini vaša svakinja?

Vez mame in sina je res močna in ni težko razumeti, da marsikateri mami ni lahko gledati, kako je vse bolj na stranskem tiru, ko sin svojo ljubezen usmerja proti drugi ženski. Vendar pa nekatere raziskave kažejo, da tašča in tast pogosto nista “sovražnika”. Večje težave lahko povzroči sestra. V neuradni raziskavi, ki jo je južnoameriški dnevni časopis izvedel na spletu, so bralce prosili, naj opišejo svoj odnos do partnerjeve družine, torej kdo se jim zdi najbolj problematičen. 32 odstotkov anketirank je reklo, da imajo najbolj napet odnos s taščo, vendar pa jih je kar 56 odstotkov priznalo, da je pravi “zlobec” v partnerjevi družini njegova sestra.

Svakinja ščiti svoj klan in avtoriteto

Rezultati ankete so bili presenetljivi, ampak razlogi za to niti niso, pravijo psihologi. Ko odraščamo, postajajo straši vedno manj pomembne figure v našem življenju, začnejo jih nadomeščati naši vrstniki. Zato se zbližamo s svojim bratom ali sestro in ustvarimo močan klan – mi smo naslednja generacija! In ta klan je tisto, kar želi zaščititi njegova sestra. Obstajajo pa tudi drugi razlogi, da je lahko do nas sovražno nastrojena. Pomembne so tudi družinske vloge, ki jih brat in sestra igrata že od otroštva. Če je njegova sestra starejša od njega in se vse življenje počuti upravičena do odločanja o bratovem življenju in oblikovanju njegovih stališč, se bo v trenutku, ko bo začela izgubljati to moč, počutila ogroženo. Zato lahko pride do trenja.

Svakinja ščiti svoj klan in avtoriteto.
Svakinja ščiti svoj klan in avtoriteto.

(Staro) rivalstvo med bratom in sestro

Tudi (staro) rivalstvo med bratom in sestro je lahko razlog, da so odnosi z vašo svakinjo napeti. Celo podzavestno rivalstvo. Če naš dragi in njegova sestra že dolgo nista v dobrih odnosih, je velika verjetnost, da bo tudi nas dojemala kot persono non grato, zato bodo božična kosila in praznovanja še bolj neprijetna.

Njuna naravna povezanost

Naravna povezanost sorojencev bi prav tako lahko igrala pomembno vlogo v konfliktu. Raziskave namreč kažejo, da si dojenčki ustvarijo močno vez s sorojenci, podobno vezi, ki jo ustvarijo s svojimi materami. Ta vez je zanje zaščita in vir varnosti, kar pojasnjuje, zakaj bodo novo dekle ali žensko razumele kot grožnjo.

Tudi (staro) rivalstvo med bratom in sestro je lahko razlog, da so odnosi z vašo svakinjo napeti.
Tudi (staro) rivalstvo med bratom in sestro je lahko razlog, da so odnosi z vašo svakinjo napeti.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
10+ ultra ljubkih sporočil s katerim mu misli preusmeriš nase!