fbpx

Nica – Stara in nova kraljica riviere

Promenada ob sredozemski obali s palmami, ki neskromno uživajo v soncu, je vesel kontrast pastelno obarvanemu staremu mestu, ki skozi vse leto ponuja zabavo za različne okuse in vonje. Danes je Nica s skoraj 500.000 prebivalci sodobno turistično, kulturno, industrijsko in univerzitetno središče.

Najbolje je začeti v stari baročni Nici, ki se nahaja ob dnu nabrežja Chateau na vzhodnem delu mestne obale. Živahna Cours Saleya je srce starega mesta. Vsako jutro tu odprejo tržnico sadja, zelenjave in cvetja, ob ponedeljkih pa privablja tudi ljubitelje antikvitet. Od vrveža na tržnici si lahko oddahnete med obiskom cerkve Chapelle de la Misericordie, bisera prefinjenega italijanskega baroka. Če želite barvam dodati še okus, v številnih restavracijah ponujajo dišeče rogljiče, za bolj pogumne pa sveže ostrige ob kozarcu šampanjca! Severno od tržnice leži eden najlepših mestnih trgov Place Rossetti s katedralo Ste-Reparate iz 17. stoletja, znano po kupoli, obloženi s keramiko. Skodelica kave na trgu Rosetti je obvezen dodatek vsakemu obisku Nice. V bližini stoji baročna palača Palais Lascaris, edina palača, ki je odprta za obiskovalce. Če želite pogled na Nico, kakršnega lahko občudujete na razglednicah, se povzpnite po stopnicah vzhodno od trga Rossetti proti 92 metrov visokem Chateauju. Pogled z razgledne točke nudi mesto na dlani, vzhodna stran pa odpira pogled na staro pristanišče. Da bi občutili ekskluzivnost Riviere, morate obiskati severni Cimiez, Nicin odgovor na St. Tropez. Atraktivna lokacija z bujnim rastjem in urejenimi vrtovi in palačami vodi najprej v Musee National Message Biblioteque Marc Chagall, s čudovito zbirko poznih del Marca Chagalla. V bližini stoji tudi Musee Matisse (oba muzeja sta zaprta ob torkih) s prav tako impresivno zbirko. Ljubitelji muzejev ne smejo zamuditi še Musée d’Art Moderne et Contemporain – MAMAC (zaprt ob ponedeljkih) z zbirko L’Ecole de Nice iz šestdesetih. Zahodni del začenja sončna Promenade des Anglais, ki privablja sprehajalce, kopalce, turiste in lokalno prebivalstvo. Ime je dobila po angleški naselbini na tem mestu. Kontrast sredozemskem morju so bele vile, neoklasicistični hoteli in vrtovi z vodnjaki in cvetjem, ki mamijo poglede. V tem predelu stoji tudi simbol luksuza riviere Belle Epoque hotel Negresco, zgrajen za bogatega Romuna Henria Negresca. Ena od najbolj obiskanih znamenitosti je Ruska pravoslavna katedrala svetega Nikolaja.

ZA POD ZOB
Cours Saleya in ulice v okolici so polne majhnih restavracij. Vsak dan točno ob poldne mestni top najavi, da je čas za kosilo. Restavracije med stojnicami s sadjem, zelenjavo in ribami nudijo različne jedilnike, seveda pa sta neprekosljiva predvsem vzdušje francoske tržnice in provansalska živahnost. Chez Theresa je najboljše mesto za tradicionalno socco (tradicionalna palačinka), za ribje specialitete pa je najbolje obiskati L’Embarcadere. Le 22 Septembre je priljubljeno shajališče mladih. Ne glede na to, kam se boste podali na kosilo, ne preskočite svežih morskih jedi in seveda znamenite solate Nicosie. Za prave gurmane skrbi restavracija Le Chantecler v hotelu Negresco z zelo izvirnimi meniji. Le lučaj stran prave provansalske jedi nudi Brasserie Flo, v moderno preobleko ogrnjene tradicionalne jedi pa s ponosom servirajo v restavraciji in baru Le Karr. Pravi izbor za vegetarijance je restavracija La Zucca Magica. Vino in seveda šampanjec sta obvezna spremljevalca vsakega obroka, zato poizkusite vino rose iz okoliških vinogradov, seveda pa k dobri hrani in pijači sodi glasba Edith Piaff.

ZA ZAPRAVLJIVCE
Najdaljša nakupovalna ulica je Jean Medecin. Na njej se ena ob drugi bohotijo Etoile Mall, Galeries Lafayette in vrsta različnih trgovin z oblačili, obutvijo in ostalimi prepotrebnimi stvarmi za boljše življenje. Tudi znana Sephora s ponudbo najrazličnejših parfumov je našla mesto na isti ulici (nedaleč od Nice leži mestece Grasse, ki velja za parfumsko prestolnico), prav tako med mladimi priljubljene znamke oblačil Zara in Mango. Tisti z globljimi žepi in seveda vsi, ki uživajo v tako imenovanem window shoppingu, si lahko dajo duška na ulicah Paradis, av. de Suede in av. de Verdun. Vse, kar občudujete na modnih pistah, lahko najdete tu: od Chanela, Sonie Rykiel, Kenza, če naštejemo le nekaj zvenečih imen. In ne pozabite, bližajo se Božič in novoletne razprodaje! V starem delu mesta majhne trgovinice ponujajo provansalske spominke, kar pomeni različne začimbe, sivko in namizne prte, brez katerih turisti redko odhajajo iz mesta.

KAJ SE DOGAJA
Nica ponuja različne dogodke vse leto. Novembra ne zamudite velike razstave antikvitet in pohištva Sadeca v razstavnem in kongresnem centru Acropolis, v mestu pa poteka tudi festival sodobne glasbe Maneca. December je očarljiv predvsem zaradi velikega božičnega sejma z neštetimi stojnicami, kuhanim vinom, sladkimi rogljiči in velikim drsališčem, ki privablja odrasle in otroke. Eden osrednjih zimskih dogodkov je mednarodna Star regata, samo letos pa bo 14. decembra ljubitelje šansonov s koncertom razveselila velika Mireille Mathieu. Novo leto v Nici je toplo, veselo in polno ognjemetov nad mestom. Morda najbolj znan dogodek v Nici je karneval. Naslednje leto bo potekal od 16. februarja do 4. marca. Karneval pomeni ogromno glasbe, cvetja in sprevodov skozi mesto, skratka, zabavo, ki traja skoraj tri tedne!

NOČNO ŽIVLJENJE
Stara Nica je središče nočnega življenja. Lokalni prebivalci najprej odidejo na aperitiv. Tisti z zajetnimi denarnicami si ga privoščijo v katerem od elegantnih hotelov, na primer v Le Relais s piano barom, tisti, ki uživajo v bolj živahnem vzdušju, pa se napotijo v La Civette du Cours na Cours Saleya. Večerja je najpomembnejši del francoskega večera in navadno traja nekaj ur, po njej pa se napotijo zabavi naproti. Ob obali so razvrščeni bari, ki so odprti dolgo v noč. Tu sta priljubljen Les Trois Diables in Le Bar des Oiseaux z živo glasbo in ob časnimi krajšimi predstavami. Blaga zima vabi ljudi na ulice, tako da se nočno življenje dogaja predvsem zunaj. Za mlade, željne glasne glasbe pa je pravšnji kraj L’Ambassade v bližini Promenade des Anglais.

BIVANJE
Začnimo pri najbolj znanem hotelu Negresco. Elegantno in zasoljeno (od 300 do 1.600 evrov na noč), a za vse, ki želijo sanjsko postrežbo in pogled na morje ter si vse to lahko privoščijo, je najboljši izbor. Mir in vrhunsko razvajanje boste našli tudi v nekdanji palači ruskih aristokratov Chateau des Ollieres (od 145 do 350 evrov). Prijeten in zelo priljubljen med trendovsko usmerjenimi obiskovalci je hotel Hi (od 190 do 390 evrov). Izredno lokacijo ima hotel Winsdor (od 80 do 170 evrov). Če želite spati v starem mestu, je dobra izbira Hotel villa La Tour (od 65 do 135 evrov). In če želite ogled na morje, a so cene Negresca nedosegljive, izberite simpatičen Le Petit Palais ( od 75 do 145 evrov).

Prejšnje
Hamburg
Naslednje
Murska Sobota

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!