fbpx

Recepten: Eenvoudige pastasauzen

Preproste omake za testenine so idealna in zdrava rešitev za pripravo popolnega obroka, ki se ga nikoli zares ne naveličamo. Zato hitro preberite recepte in skuhajte eno izmed treh najboljših in najbolj preprostih omak za testenine in se ogrejte kar med kuho svedrčkov, peresnikov in špagetov nad velikim loncem vrele vode.

Pozimi ni boljšega kot krožnik poln slastnih testenin, prelitih z omamno dišečo omako, ki s harmonijo okusov ogreje našo kulinarično dušo in prezeblo telo.

Preproste omake za testenine, ki vas bodo hitro pogrele

1. Svedrčki z gorgonzolno omako z gobicami

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 400 g svedrastih testenin
  • 100 g svežih šampinjonov
  • 200 ml kookroom
  • 100 g gorgonzole
  • 30 g geraspte Parmezaanse kaas
  • 50 gram boter
  • zout
  • peper
  • een snufje nootmuskaat
Svedrčki z gorgonzolno omako z gobicami
Svedrčki z gorgonzolno omako z gobicami

Voorbereiding:
Šampinjone očistimo in narežemo na rezine. Zavremo približno 4 litre vode in v soljen krop stresemo svedre, ki jih kuhamo po navodilih na embalaži. V vodo lahko vlijemo tudi nekaj olivnega olja in tako preprečimo sprijemanje testenin. Kuhane testenine odcedimo in začnemo s pripravo omake. V ponvi na maslu prepražimo šampinjone. Tem nato dodamo kocke gorgonzole in sladko smetano ter že stopljeni zmesi dodamo še parmezan. Po okusu začinimo s poprom, soljo in muškatnim oreščkom ter pridno mešamo dokler se vse sestavine dobro ne premešajo med seboj. S slastno omako prelijemo svedrčke v veliki posodi in jed postrežemo.

2. Peresniki s paradižnikovo omako s tuno

Sestavine ( za 4 osebe):

  • 400 g peresnikov
  • ½ rdeče čebule
  • 3 teentjes knoflook
  • 400 g pelatov iz pločevinke
  • 2 pločevinki tune v deviškem olivnem olju
  • 4 črne olive brez koščic
  • 4 zelene olive brez koščic
  • ½ žličke posušene bazilike
  • olijfolie
  • zout
  • peper
  • čili v prahu
  • parmezaan
Peresniki s paradižnikovo omako s tuno
Peresniki s paradižnikovo omako s tuno

LEES VERDER: Recepten: 3 rijke groentegerechten per lepel, die aangenaam verwarmend zijn

Voorbereiding:
Čebulo in česen olupimo ter drobno sesekljamo. Olive narežemo na kolobarje, na kocke narežemo pelate in z vilico razdrobimo tuno iz pločevinke. Po navodilih na embalaži skuhamo testenine – na 100 g testenin uporabimo približno 1 liter vode. Omako pripravimo tako, da v veliki ponvi prepražimo čebulo. Ko postekleni, ji dodamo česen in mešamo dokler ta ne zadiši. Čebuli in česnu dodamo pelate z mezgo iz pločevinke, dobro premešamo in po okusu začinimo z baziliko, soljo, poprom in čilijem. Omako kuhamo na zmerni temperaturi približno 5 minut, nato ji dodamo tunino in olive. Testenine v veliki skledi zmešamo z omako in izdatno posujemo z naribanim parmezanom.

3. Špageti z mesno omako po bolonjsko

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 400 g debelih špagetov
  • 1 rode ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 wortelen
  • deviško olivno olje
  • 500 g pelatov iz pločevinke
  • 200 g rundergehakt
  • 200 g mlete svinjine
  • een glas rode wijn
  • 1 laurierblad
  • zout
  • peper
  • tijm
Špageti z mesno omako po bolonjsko
Špageti z mesno omako po bolonjsko

Voorbereiding:
Špagete skuhamo po navodilih in med njihovim kuhanjem pripravimo omako. Očistimo čebulo, česen in korenček. Prva dva nasekljamo, korenje narežemo na manjše kocke. V večji ponvi na hitro prepražimo meso, nato mu dodamo čebulo in česen. Dobro premešamo in dodamo tudi korenje. Po okusu začinimo s soljo in poprom ter pridno mešamo še nekaj minut. Po približno petih zmesi dodamo pelate in mezgo iz pločevinke ter po potrebi dodamo tudi nekaj vode. Pelate z vilico dobro premečkamo in vse skupaj temeljito premešamo ter počakamo, da omaka zavre. Ob vretju prilijemo kozarec rdečega vina, lovor in timijan. Omako na zmernem ognju kuhamo še približno pol ure in še vročo prelijemo čez špagete. Dober tek!

Bij jou sinds 2004

Vanaf jaar 2004 we onderzoeken stedelijke trends en informeren onze community van volgers dagelijks over het laatste nieuws op het gebied van lifestyle, reizen, stijl en producten die met passie inspireren. Vanaf 2023 bieden we content aan in de belangrijkste wereldtalen.