fbpx

Wetenschappelijk bewezen: mensen die een zus hebben, zijn gelukkiger!

Nu heeft de wetenschap ook het antwoord gevonden op de vraag waarom je zo gelukkig bent. Omdat je een zus hebt!

Oseba, ki vam je glede na genetsko nasledstvo najbolj podobna, ni oče, niti mama, ampak je to vaš brat ali sestra. In že od nekdaj je veljalo, da je najbolj poseben odnos znotraj družine ravno tisti, ki ga imajo bratje in sestre. Da je vez med brati in sestrami pomembna, dokazuje tudi brutalna ugotovitev iz črne kronike – sodni arhivi družinskih zločinov na različnih delih sveta namreč dokazujejo, da so najredkejši primeri družinskih zločinov prav med brati in sestrami. In sicer beležijo zelo malo primerov, v katerih je na primer sestra ubila ali poškodovala brata.

Oseba, ki vam je glede na genetsko nasledstvo najbolj podobna, je vaš brat oziroma sestra.

In dejstvo je, da ljubezen do sestre (in obratno) resnično posebna! To dokazuje tudi studie, v kateri je 571 mladih med 17. in 25. letom odgovarjalo na vprašanja o čustvenih družinskih odnosih. In ugotovitev je le ena: tisti, ki so odraščali z eno ali več sester, so srečnejši. Analiza je namreč pokazala, da sestre spodbujajo družino k bolj odprtemu izražanju čustev, kar pozitivno vpliva na povezovanje med družinskimi člani. Čustvena odprtost pa je ključnega pomena pri razvijanju dobrega psihološkega zdravja. Sestra naj bi vam pomagala tudi pri tem, da postanete samostojnejši in ciljno usmerjeni.

Pozitivni učinki sestre v družini so najbolj opazni v disfunkcionalnih družinah ali družinah, v katerih so se starši ločili. Najslabši rezultati pa so bili pri tistih družinah, v katerih so fantje imeli le brata. Avtorja študije pravita, da je to verjetno povezano s tem, da si fantje med seboj ne želijo zaupati zasebnih stvari.

Sestre spodbujajo družino k bolj odprtemu izražanju čustev, kar pozitivno vpliva na povezovanje med družinskimi člani.

Da ugotovitve iz te študije držijo, potrjuje tudi raziskava Sisters Curb Sibling Depression, v kateri so ugotovili, da so mladostniki, ki so imeli sestro, manj nesrečni in osamljeni. Postali naj bi tudi bolj prijazni, velikodušni in sočutni posamezniki.

Tistim srečnežem, ki torej imate sestro, priporočamo, da jo močno, močno objamete!

Bij jou sinds 2004

Vanaf jaar 2004 we onderzoeken stedelijke trends en informeren onze community van volgers dagelijks over het laatste nieuws op het gebied van lifestyle, reizen, stijl en producten die met passie inspireren. Vanaf 2023 bieden we content aan in de belangrijkste wereldtalen.