fbpx

Nœux-les-Mines – na tem smučišču ne potrebujejo snega

Umetno smučišče v Franciji.

Francija ima zaradi Alp veliko zanimivih smučišč, a najzanimivejše njihovo najnižje ležeče smučišče v smučarskem središču Nœux-les-Mines, 600 kilometrov od prvih hribov, ki leži na nadmorski višini 129 metrov in se vije po hribu iz odpadne rude (leži na nekdanjem rudarskem območju). Gre za prvo tovrstno smučišče v Evropi, ki pa ima še eno posebnost. Ne potrebuje snega, saj se smuča po plastični preprogi.

Sneg postaja vse bolj redka dobrina tudi v višje ležečih predelih Evrope. Proti podnebnim spremembam niso odporne niti Alpe in vse kaže na to, da v prihodnosti ne bomo več smučali po pravem snegu, ampak njegovih nadomestkih.

PREBERITE ŠE: Slalom House – stanovanjski kompleks z lastnim smučiščem

Umetno smučišče v Franciji, ki obratuje celo leto.
Umetno smučišče v Franciji, ki obratuje celo leto.

Eden takih je plastična preproga, ki so jo položili na nekdanjem rudarskem območju v regiji Nord-Pas-de-Calais, najsevernejši francoski regiji ob meji z Belgijo, kjer lahko v smučarskem središču Nœux-les-Mines po belih poljanah vijugamo vse leto, saj njegovo obratovaje ni odvisno od snežnih padavin.

Nord-Pas-de-Calais – smučišče brez snega:

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!