Nosečnost in koronavirus: kaj je pomembno, da veste!

Nosečnost je posebno obdobje v življenju ženske. Naj bo tudi zdaj, ko je med nami nov virus, to obdobje še vedno čudovito in predvsem VARNO!

Bodite mirne in upoštevajte vsa navodila, ki jih izdajajo pristojne institucije za vašo varnost.

Za vas smo zbrali nekaj odgovorov na vprašanja, ki se vam najverjetneje porajajo.

1. Kako se nosečnica zaščiti pred koronavirusom?
Če ste noseči se priporoča, da povečate previdnost. Izogibajte se lokacijam z velikim številom ljudi, kot so javni prevoz, čakalnice, trgovine … Če ste v službi, se dogovorite za delo od doma.

2. Kaj storiti, če opazite simptome?
Če opazite simptome okužb dihal, če imate vročino, je najbolje, da čimprej pokličete zdravnika, ki vam bo podal vse potrebne informacije, kako postopati naprej.

3. Ali so nosečnice bolj dovzetne za okužbe in ali imajo večje tveganje za hude bolezni, obolevnost ali smrtnost s koronavirusom v primerjavi s širšo javnostjo?
“Zaenkrat še ni podatkov, kako okužba z novim koronavirusom vpliva na nosečnost,” so odgovorili na NIJZ . Tudi pri Svetovni zdravstveni organizaciji WHO poudarjajo, da ni večjega tveganja za težji potek bolezni za nosečnice.

V nosečnosti se pojavijo imunske in fiziološke spremembe, zaradi česar bi nosečnice lahko postale bolj dovzetne za okužbe dihal, vključno s koronavirusom. To pa velja tudi za virus gripe ali katerokoli drugo okužbo dihal.

4. Ali imajo nosečnice s koronavirusom povečano tveganje za prekinitev nosečnosti?
Trenutno ni podatkov o tem. Raziskave so trenutno na voljo le za primer okužbe z drugimi sorodnimi koronavirusi [SARS-CoV in MERS-CoV], kjer je v nekaterih primerih prišlo do izgube otroka. Visoka vročina v prvem trimesečju nosečnosti naj bi prav tako povečala tveganje za prirojene okvare.

5. Ali je bolezen matere s koronavirusom med dojenjem povezana z morebitnim tveganjem za dojenčka?
Iz raziskav zaenkrat še niso pridobili podatkov, da bi se lahko otrok okužil pri dojenju, koronavirusa namreč niso zaznali v materinem mleku.

6. Ali lahko noseča okužena ženska prenese virus na plod ali novorojenčka pred, med ali po porodu?
Zaenkrat še ni znano, ali se novi koronavirus lahko prenese z obolele matere na plod med nosečnostjo, ali pa med in po porodu. Raziskave kažejo, da so bile nekatere nosečnice, ki so imele okužbo dihal med nosečnostjo, dovzetne za prezgodnji porod, otroci, ki so se zaradi respiratorne okužbe prezgodaj rodili, pa so imeli manjšo težo.

Eden izmed previdnostnih ukrepov je, da nosečnice z okužbo dihal rodijo s carskim rezom, da se zmanjša tveganje za prenos okužbe z matere na otroka. Ampak po zadnjih raziskavah se opravi carski res samo v izjemnih primerih.
Testirali so namreč amnijsko tekočino, posteljico, popkovnico, vzeli brise žrela novorojencem in materino mleko okuženih nosečnic, koronavirusa pa zaenkrat niso našli v nobenem od testiranih primerov.

Naj bo vaša nosečnost in materinstvo polna smeha in čarobnih trenutkov!
Naj bo vaša nosečnost in materinstvo polna smeha in čarobnih trenutkov!

7. Ali obstaja tveganje, da bi koronavirus pri nosečnici ali novorojenčku pustil kakšne dolgoročne posledice na zdravje in razvoj?
Trenutno ni podatkov o kakršnihkoli vplivih na zdravje dojenčkov, ki so izpostavljeni virusu v maternici ali okužene matere.

Več informacij najdete na spletnih straneh NIJZ in CDC.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Najboljši ženski parfumi za zimo 2020/2021