Novi Citroën C3 — svežina in drugačnost

Citroen C3 - 2016

Povsem nova generacija Citroën-a C3 v segment malih mestnih avtomobilov prinaša simpatično in futuristično igrivost, ki smo jo spoznali že pri Citroën C4 Cactus. Tako Citroën nadaljuje uspešno zgodbo modela, ki so ga od leta 2002 do danes proizvedli v kar 3,5 milijona primerkov. In napoveduje zanimivo modelno ofenzivo, kjer srca želi osvajati predvsem z določeno mero drznosti.

Citroen v zadnjem času vedno bolj diha svoje osnovne usmeritve blagovne znamke in med njimi lahko zapišemo – drznost – na eno od prvih mest. Zgodba, ki jo je začel z Citroën C4 Cactusom – tako doživlja nadaljevanje v popolnoma novi preobleki popularnega mestnega malčka Citroëna C3. Le ta bo s svojo barvitostjo in drznostjo navduševal tiste mlade po srcu. S svojimi barvitimi značajskimi lastnostmi bo spreobrnil stilske zapovedi avtomobilskega trga ter vanj vnesel val svežine in optimizma. Oblikovno se močno naslanja na svojega nekoliko večjega brata – C4 Cactus.

Novi Citroën C3
Novi Citroën C3

Tako boste na vratih opazili enake oblikovne elemente – AirBump – nekakšne varnostne blazinice, ki v mestu ščitijo karoserijo pred nepazljivostjo uporabnika na parkiriščih. Podobnost pa se nadaljuje tudi v prednjem delu, kjer so dnevne luči postavljene izjemno visoko in imajo specifično nizko obliko ter so dvonivojske. Zadek pa krasijo 3D zadnje luči, ki nekoliko izstopajo iz gladke površine zadka.
https://youtu.be/SnnB1ADNxDE
Novi Citroen C3 stavi na individualizem zato ga bo moč dobiti kar v 36 barvnih kombinacijah – torej devetih osnovnih barvah ter različnih sekundarnih barvah karoserijskih elementov (streha, vzvratna ogledala). Tako bo cestni malček stilsko usklajen z lastnikom in izjemno individualen izdelek, ki bo navduševal v urbanih središčih.

Ker se mestnemu vozilu prtiče tudi “shopping” uporabnost se v zadku novega C3 skriva dobrih 300 litrov prtljažnega prostora v katerega boste brez problemov pospravili tudi kakšen velik kovček in ne le nakupovalnih vrečk. S podiranjem sedežev pa boste pridobili neverjeten skoraj družinski volumen prostora za kamping izlete v Provanso.

V notranjosti zgodba navdušuje saj gre za izjemno minimalistično in sodobno zasnovo potniškega prostora, ki jo krasi precej drugačna, a zato tudi zelo všečna! Armatrurna plošča, ki v veliko detailih spominja na večjega brata C4 Cactusa pa navdušuje z enostavnostjno in izčišenostjo linij, ki ji zagotavljajo edinstvenost.

Enostavna in minimalistična armaturna plošča - Citroen C3
Enostavna in minimalistična armaturna plošča – Citroen C3

Na sredini kraljuje 7-palični zaslon na dotik, ki gosti povezljivostne tehnologije mestnega malčka Citroena C3.

To, da je C3 doma v mestu ni potrebno poudarjati. Novi C3, ki je zaradi premera obračalnega kroga 10,7 m še posebej okreten, meri v dolžino 3,99 m in ponuja obilo kompaktnosti v mestu. V njemu pa boste lahko poleg sebe prevažali še 4 duše.

Brez inovacij enostavno ne gre, zato Citroen z novim C3 predstavlja ConnectedCAM – nekakšno kamero, ki je nameščena tik za notranjim vzvratnim ogledalom in posname vse tisto, kar voznik vidi pred seboj izven vozila. Snema s 120 stopinjskim kotom z ločlivostjo full HD, 2 milijonoma slikovnih točk, GPS povezavo in vsebuje notranji pomnilnik velikosti 16 GB.
https://youtu.be/QPIF1bKQ0sA
Seveda je v svet povezana prek aplikacije in uporabniku omogoča, da ustvarja do 20 sekund dolge video posnetke in visokokakovostne fotografije, ki jih lahko deli v družabnih omrežjih. Prav tako, pa deluje kot nekakšna črna skrinjica saj se sproži ob trku vozila in hrani posneto 30 sekund pred nezgodo in minuto zatem. Pametno in precej inovativno.
https://youtu.be/jCOUb5oytOQ
Novi C3 je opremljen z bencinskimi motorji zadnje generacije PureTech ter učinkovitimi in varčnimi dizelskimi motorji BlueHDi. Tako so na voljo trivaljniki PureTech 68, 82 in 110 (Stop & Start) ter dizelska motorja BlueHDi 75 (Stop & Start) in 100 (Stop & Start). Za zagotovitev maksimalne stopnje voznega udobja pa bo novi C3 kmalu po začetku prodaje na voljo tudi s samodejnim menjalnikom.

Na cestah mestnih ulic, ga bomo ugledali še pred koncem letošnjega leta.

Dodatne Informacije

Infomat:
citroen.si

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Lamborghini Tecnomar 63: bodoča ikona