Novi Dodge Viper ACR – najbolj ekstremni dirkalnik za običajno cesto

Dodge Viper ACR 2016

Od leta 1999 ima Dodge Viper večjega in ''zlobnejšega'' brata American Club Racer aka ACR, ki s svojo pošastno mašino hodi po tanki meji legalnega (t.j. dirkalnika za navadno cesto). Kar imate pred seboj namreč ni le najbolj ekstremni Viper, ki so ga uzrle vaše oči, 2016 Dodge Viper ACR je eden najbolj ekstremnih avtomobilov nasploh. Čeprav ga lahko zapeljemo na običajne ceste je narejen za dirkališča. Kaj ga izda? Samo poglejte velikansko zadnje krilce. Pri 285 km/h ustvari eno tono potisne sile k tlom!

Novi Dodge Viper ACR je resda za običajno cesto legalni dirkalnik, a verjetno to bi smel biti, saj gre za pravo oktansko pošast. 645 konjev in V10 mašino pač ni lahko krotiti, karbonsko-keramične zavore gor ali dol. Ker pa smo bili pri ACR pošastnosti vajeni že od prej, najbolj preseneti vzmetenje (Bilstein Racing Shocks). To ima deset različnih nastavitev in ga je moč prilagoditi na vsakem kolesu posebej, a da bi razumeli tehnologijo za tem bi potrebovali izobrazbo inženirja.

Novi Dodge Viper ACR je tako brutalen, da bi se moral držati le divjine (beri le dirkališča).
Novi Dodge Viper ACR je tako brutalen, da bi se moral držati le divjine (beri le dirkališča).

Lažje pa je razložiti kako lahko pnevmatike, ki so narejene posebej za ACT (Kumho Ecsta V720), avto skozi ovinek pripeljejo hitreje kot gladke dirkaške gume. Po besedah ljudi pri Dodgu je za to krivo omenjeno gromozansko zadnje krilo, ki v kombinaciji s sprednjim snemljivim krilcem avto dobesedno prisesa k tlom. Za slednjega vam predlagamo, da ga snamete takoj, ko zapeljete s steze, če ga seveda ne želite pustiti na kakšnem ležečem policaju. No, inženirjem je prav tako uspela idealna razporeditev teže- 50:50, kar pa je samo smetana na vrh torte pri tako izjemnim karakteristikah.

PREBERITE ŠE: Sunswift eVe – solarni avto, ki bo kmalu zapeljal na običajne ceste


2016 Dodge Viper ACR sicer pod kožo skriva 8,4-litrski V10 motor, ki zmore 812 Nm največjega navora in prenaša moč preko šeststopenjskega ročnega menjalnika. V proizvodnjo gre v tretjem kvartalu leta 2015. Za koliko vas bo olajšal še ni znano, no, razen na stezi, kjer vas bo po vožnji gotovo stal novih spodnjih gat.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!