fbpx

Novi ford C-MAX na električni pogon, ki se napaja s solarno streho

Mednarodni sejem inovacij CES 2014 prinaša zanimiv koncept na trgu električnih avtomobilov. Novi C-MAX Solar Energi Concept je hibridno vozilo, ki se lahko polni preko sončnih celic na strehi.

Namesto napajanja baterije iz električnega omrežja, konceptno vozilo izkorišča energijo sonca s pomočjo posebnega koncentratorja, ki deluje kot povečevalno steklo in usmerja intenzivne sončne žarke v kolektorje na strehi imenovane SunPower X21 v velikosti 1,5 kvadratnega metra.

Najbolj impresiven podatek je, da naj bi sončna energija poskrbela za 75 odstotkov vseh potovanj, ki jih prevozi povprečen voznik v sončnem hibridnem vozilu. Doseg polno napolnjenega vozila naj bi bil do 1000 kilometrov v kombinaciji z gorivom. V zgolj električnem načinu pa ima vozilo dosega do 35 kilometrov. Poleg tega ima tudi priključek za električne postaje v primeru slabega vremena.

Podatka, kdaj bi lahko C-MAX Solar Energi Concept dočakal serijsko izdelavo, na žalost še ni. Ford zaenkrat ostaja pri razvijanju koncepta in zaradi tega tudi ne morejo odgovoriti na vprašanje o ceni takšnega vozila. Je pa vsekakor korak za boljšo prihodnost in kot pravijo pri Fordu: »Razvoj takšnega vozila je še posebej pomemben v krajih, kjer je električno omrežje nerazvito, nezanesljivo in drago«.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!