fbpx

Novi hit v notranjem oblikovanju je teraco vzorec

Foto: Instagram
Zadnjič posodobljeno: :

Material izumljen v Benetkah v 15. stoletju, nikoli ne neha navduševati s svojo lepoto, temveč navdihuje tudi oblikovanje predmetov z retro motivom drobljenega kamna.

Rek, da je odpadek bogastvo nekoga drugega, se je že večkrat izkazal za resničnega, tudi v tej zgodbi o zgodovini teraco materiala in vzorca. Beneški talni mojstri, katerih spretne roke so izdelovale fantastične mozaike pred petsto leti v domovih premožnih beneških trgovcev, so našli način, kako uporabiti drobne, nepravilne ostanke marmorja, ki bi jih kupci sicer tako ali tako zavrgli. Zmešali so jih z apnom in kozjim mlekom ter s to mešanico tlakovali svoje domove in dvorišča, niti pomislili niso, da bo njihov »izum iz revščine« nekoč postal hit v visoki družbi.

Danes izraz teraco zajema veliko več vrst materialov – poleg marmorja se uporabljajo na primer koščki barvnega stekla in veliko sodobnejšo tehnologijo, a se vizualno stvari niso veliko spremenile. Gre za vzorec, ki daje vtis pisanih kamnov raztresenih po beli površini. Gre za izjemno dekorativen in privlačen vzorec, ki se danes uporablja tako v keramiki, tekstilu, talnih in stenskih površinah. Čudovite izdelke v teraco vzorcu lahko kupite tudi v različnih spletnih prodajalnah.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!