Novi Volkswagen ID.4: elektrika postaja ljudska in prava strategija

Prvi električni SUV znamke Volkswagen!

VW ID.4 vstopa v največji tržni segment - segment kompaktnih športnih terencev. S svojim 150 kW elektromotorjem (204 KM) in baterijo s 77 kWh ima doseg kar 520 kilometrov. Volkswagen tako resno kaže ambicije in vizijo znamke, ki je elektrika.

Volkswagen je sinoči digitalno predstavil svoj prvi električni športni terenec ID.4. Gre za prvi popolnoma električni SUV znamke Volkswagen, kjer bo tudi sama proizvodnja avtomobila glede emisij CO₂ povsem nevtralna in na ta način trajnostna. Model vstopa v največji tržni segment na svetu – v razred kompaktnih športnih terencev. Tisti, ki je ta hip najbolj “moden”.

“ID.4 je čustveno vsestranski in bo razveselil številne kupce z učinkovitim električnim pogonom, izjemno prostornostjo, najsodobnejšimi podpornimi sistemi in zmogljivim dizajnom,” pravi Ralf Brandstätter, izvršni direktor Volkswagna.

Modeli SUV so zelo priljubljeni med vse večjim številom kupcev. V ZDA in na Kitajskem predstavljajo najbolj priljubljen segment vozil, saj ponujajo preglednost, varnost in udobje. Tržni deleži teh modelov nenehno rastejo tudi v Evropi in Nemčiji, pomembno rast pa beležijo predvsem kompaktni modeli, torej modeli v segmentu novega ID.4.

ID.4: Pogonski sklop

Volkswagen ID.4 1ST Max

Baterija shrani do 77 kWh energije in omogoča doseg do 520 kilometrov po standardu WLTP. V realnem življenju, temperaturah in načinu vožnje, to pomeni nekje realnih 400+ kilometrov. Baterija je nameščena v “dnu” avtomobila, zato ima avtomobil tipično nizko “težišče”. E-motor za zadnjo osjo razvije 150 kW (204 KM) – dovolj, da pospeši od 0 do 100 km/h v 8,5 sekunde in doseže največjo hitrost 160 km/h. Z pogonom na zadnji kolesi in z 21 centimetri odmika od tal, se električni terenec dobro obnese tudi na lažjem terenu. Zgornji podatki so navdušujoči, a jih bo potrebno preveriti v praksi. Je pa res, da Volkswagen ne ponuja voznikom tako zelo “všečnih” številk, kot na primer Tesla, kjer primerljiv model pot od 0 do 100 km/h opravi v polovičnem času.

ID.4: Pogumen dizajn

Volkswagen ID.4 1ST Max

Volkswagen s svojo električno floto ID uvaja moderen in zelo všečen dizajn. Osnova je tako kot pri vseh električnih vozilih harmonična oblika, ki jo pogojuje zelo dobra aerodinamika. Koeficient zračnega upora je 0,28, kar je izjemno. Vsa svetila lahko uprabljajo LED-tehnologijo. Na voljo pa so tudi interaktivni žarometi IQ.Light LED Matrix, ki so v premium različici še bolj napredni: voznika “pozdravijo” z obračanjem modula leče in oddajajo inteligentno reguliran dolgi svetlobni pramen. Na voljo so tudi nove zadnje LED-luči 3D. Njihova svetloba je še posebej homogena in sveti v intenzivno rdeči barvi. Velika kolesa z diagonalo do 21 palcev poudarjajo značaj tega modela. Za 4,58 metra dolg model ID.4 je bila uporabljena arhitektura Volkswagnove modularne električne platforme (MEB). Prostor za potnike in tehnologijo deli na povsem nov način in v korist prostornosti, ki je izjemna. Prostor v notranjosti je na ravni višjega razreda (to omogoča gradnja električnih vozil), barve in materiali so videti moderno in hkrati udobno. Prostornina prtljažnika je kar 543 litrov, s podiranjem sedežev pa jo lahko povečamo na kar 1.575 litrov.

ID.4: Inovativno upravljanje z vozilom

Inovativno upravljanje z avtomobilom je v ospredju! / Volkswagen ID.4 1ST Max

Koncept upravljanja električnega terenca ne zahteva fizičnih gumbov in stikal. Temelji na dveh zaslonih – enem z diagonalo 12 palcev in funkcijo dotika – in na naravnem ravnanju z glasovnimi ukazi “Dober dan ID”. Na voljo je tudi izbirni zaslon razširjene resničnosti Head-up display, ki združuje nekatere funkcije z resničnostjo – puščice za navigacijo po korakih so na primer zelo natančno predvidene z navigacijo po cesti. Navigacijski sistem Discover Pro v vozilo pripelje spletne storitve We Connect Start. Podporni sistemi IQ.Drive pa naredijo vožnjo še bolj sproščeno, še posebej pri potovalni asistenci.

ID.4: Prvi res trajnostni avtomobil


Električni modeli znamke Volkswagen lansirajo celoten paket za udobno, mrežno in trajnostno polnjenje električnih avtomobilov, imenovan We Charge. Ta “paket” pristopa k e-mobilnosti ponuja pravo rešitev za ogljično nevtralno polnjenje avtomobila tako doma, kot tudi na cesti in na dolgih potovanjih. Na DC-polnilni postaji lahko model ID.4 napolnimo v približno 30 minutah in tako pridobimo za naslednjih 320 kilometrov dosega po WLTP standardu. Hkrati Volkswagen gradi ekosistem trajnostne električne mobilnosti okoli modela ID. Kupci modela ID.4 prejmejo avtomobil, katerega proizvodnja je CO2 nevtralna. Če ga polnite s trajnostno proizvedeno električno energijo, kot je na primer Volkswagnova “naravna elektrika”, bo vaš avto ohranil podnebno nevtralen način.

ID je strategija znamke Volkswagen


Po kompaktnem modelu ID.3 je “kompaktni” terenec ID.4 drugi popolnoma električni model ljudskega proizvajalca vozil, ki je strategijo elektrifikacije vzel popolnoma resno, in želi v okviru strategije Transform 2025+ svoje delovanje povsem obrniti. Tako je Volkswagen v elektrifikacijo vložil skupno kar enajst milijard evrov.

Dodatne Informacije

volkswagen.si

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Tesla Roadster SpaceX: od 0 do 96 km/h v le 1,1 sekundi!