fbpx

Opravila sem genetski test in … prvi del odkrivanja mojega DNK-ja je uspešno mimo!

Oglasno sporočiloGenePlanet

A te je kdaj zanimalo, kaj se skriva v tvojem DNK-ju? Pa ne govorim o tem, kdo so tvoji predniki, od kod izviraš in ali imaš v sebi tudi kaj modre krvi … Govorim o tem, kako tvoji geni, tisto, kar ti je bilo položeno v zibko, vpliva na to, kako se staraš, kakšen je tvoj metabolizem, zdravje srca, kje si z vitamini in minerali, kakšna je tvoja športna zmogljivost in zakaj za vraga si tako podvržen yo-yo efektu pri hujšanju?!

Ker verjamem, da so geni čudežni in skrivajo marsikatero skrivnost, ki bi jo morala vedeti, sem se odločila, da opravim genetski test. Zakaj? Ker mi je dovolj preizkušanja prehranskih dopolnil “v prazno”, rada bi vedela, zakaj sem tako zelo podvržena nihanju telesne teže, katera je najboljša vadba zame glede na gene, kje bo torej učinkovitost največja, in kakšen dejavnik je pri vsem tem stres. Domnevam, da velik, ampak bo najprej treba opraviti test in počakati na rezultate.

Izbrala sem genetski test podjetja GenePlanet, saj gre za daleč najpopolnejši test v smislu, kaj vse lahko izveš o sebi in svojem DNK-ju na področju življenjskega sloga. V njihovem naboru je namreč kar šest genetskih testov, vsak izmed njih pa se osredotoča na določeno področje našega življenja s pomembnim vpogledom v tvoje splošno zdravje in dobro počutje.

Naj ti jih samo na hitro predstavim (mene osebno so najbolj zanimali prvi trije).

Prehrana in telesna teža

Analiza naših genetskih predispozicij nam lahko pomaga prilagoditi prehrano in življenjski slog, da dosežemo najboljše možne rezultate – optimalno uravnoteženo prehrano in zdravo težo.

Metabolizem in način življenja

Genetska analiza učinkovitosti našega metabolizma, tveganja za odvisnost, spalnega cikla in obvladovanja stresa, nam pomaga oceniti njihov vpliv na naše vsakdanje življenje in navade, zaradi česar lahko sprejemamo boljše odločitve o našem življenjskem slogu.

Športna zmogljivost

Telesna aktivnost je ključnega pomena za zdravo življenje, vendar nimamo vsi enakih koristi od istih športnih dejavnosti. S tem testom lahko izvemo, katera rekreacija je najboljša za naše telo glede na naše genetske predispozicije.

Zdravje srca

Analiza zdravja našega srca glede na našo genetiko, nam lahko pomaga pri prilagajanju obrokov in vsakdanjega življenja. Kombinacija pravilne prehrane in aktivnega življenjskega sloga sta namreč predpogoj za ohranjanje močnega srca!

Zdravje kože in staranje

Analiza naše genetske nagnjenosti k zdravju kože in kako hitro se stara, nam lahko pomaga prilagoditi nego kože, prehrano in način življenja. S tem lahko preprečimo učinke staranja in ohranimo mladosten in zdrav videz kože.

Vitamini in minerali

Naš DNK nam lahko med drugim tudi razkrije, ali smo, glede na genetske predispozicije, nagnjeni k pomanjkanju vitaminov in mineralov. S to informacijo si lahko pomagamo prilagoditi prehrano in ugotovimo dejanske prehranske potrebe našega telesa. Gostota kosti in občutljivost na oksidativni stres nam lahko ponudita vpogled v možne nevarnostih za naše zdravje.

Se grem testirat, drži pesti!

Pa kar pojdimo k testiranju samemu, za katerega sem bila zelo pozitivno presenečena, saj je opravljen, kot bi mignil! Nikamor ne rabiš iti – vse opraviš v zavetju lastnega doma. Velika plus točka!

Takole pride genetski test GenePlanet … Moraš priznati, da je čisto “hip”!

Pa gremo korak za korakom.

1. Najprej se odpraviš na njihovo spletno stran – geneplanet.com. Tam kupiš test, ki ga želiš opraviti, ga vržeš v košarico, potegneš kartico in test je na poti k tebi. Sama sem izbrala Premium paket, grem na vse ali nič.

2. Ko ga prejmeš, odtipkaš app.geneplanet.com, ustvariš račun in registriraš test s kodo, ki jo prejmeš v kitu. Ta korak je pomemben zato, ker na podlagi registracije povežejo vzorec s tvojim skrbno varovanim uporabniškim računom.

Kaj najdeš v paketu? V paketu so natančna navodila za opravljanje testa, zbiralnik sline, vpojni papir, posebna vrečka, kamor spraviš opravljen test, še ena plastična embalaža, kamor daš test in pa prednaslovljena ovojnica, v kateri pošlješ svoj vzorec na testiranje. Poskrbljeno je torej za vse!

3. Zdaj se začne zabavni del! Nabiranje vzorca. Pazljivo preberi navodila za odvzem vzorca sline – zapomni si, 30 minut pred odvzemom vzorca ne ješ, ne piješ ne kadiš, ne žvečiš. Napolni zbiralnik sline (pljuvaš v lijak zbiralnika) do oznake. Nežno streseš lijak – to omogoča, da v zbiralnik steče stabilizacijska tekočina – in ga nato odviješ. Zbiralnik zapreš z zamaško, ki se nahaja na spodnji strani, nato pa ga nekajkrat nežno obrneš na glavo.. Vse skupaj zapakiraš, kot je zapisano v navodilih.

To je zbiralnik sline. Naj se zabava prične!

4. Test položiš v prednaslovljeno ovojnico, se odpraviš do najbližjega poštnega nabiralnika in voila, tvoj DNK je že na poti na testiranje! Če vzorca ne moreš oddati isti dan, ga hrani pri sobni temperaturi!

5. Ko so tvoji rezultati pripravljeni, te obvestijo z e-poštnim sporočilom. Sama še čakam, ampak res komaj čakam!

Da ti bo lažje, si lahko ogledaš tudi video, kjer je lepo prikazano, kako poteka testiranje!

Mimogrede, ne glede na to, ali se bi odločil za test ali ne, lahko na geneplanet.com brezplačno izračunaš svoj Health Score, ki ga pridobiš, ko rešiš vprašalnik in podaš svoje telesne meritve. Health Score predstavlja rezultat tvojega trenutnega zdravstvenega stanja. Predstavljen je s številko. Na podlagi ocene in priporočil za izboljšanje, lahko svoj rezultat iz dneva v dan izboljšuješ. Moj je blizu optimalnega, ni optimalen, je pa blizu. 🙂

Pa da ne pozabim – sledi nadaljevanje! Takoj, ko dobim teste, poročam, kaj sem odkrila o sebi in svojem telesu! Tole bo še zanimivo …

Namig

Če iščeš edinstveno darilo, podari test Lifestyle DNA! S kodo GIFT25 prihraniš kar 25 odstotkov!

PREVERI!

O podjetju GenePlanet

Podjetje GenePlanet je svojo poslovno pot začelo leta 2008 z vizijo, da bi imelo čim več ljudi po svetu priložnost, da odkrijejo svoj DNK. S tem bi lahko spremenili svoje stare navade, uživali v prednostih boljše prehrane in gibanja na način, ki bi omogočil najboljše možne rezultate. Geni namreč igrajo zelo pomembno vlogo v našem življenju in so odgovorni za to, da je vsak izmed nas edinstven.

Podjetje GenePlanet tako ponuja DNK teste, prilagojene posameznikom, saj verjamejo, da je prilagojen pristop edina pot do bolj zdravega in izpopolnjenega življenja.

Zraven DNK testov na področju življenjskega sloga lahko pri njih opraviš še:

  • krvne teste – ocenijo tvoje srčno-žilno zdravje na podlagi krvnih markerjev, ki so povezani s tveganjem za razvoj srčno-žilnih bolezni;
  • NIPT – neinvazivni presejalni predrojstveni test;
  • Cancer Screen – eden najobsežnejših testov za odkrivanje tveganja za razvoj raka.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!