Ora GQ: slušalke iz grafena za do zdaj še neslišan zvok

Znanstveniki že kar nekaj časa napovedujejo, da se bo grafen 'naselil' v mnoge tehnološke naprave, elektronska vezja itd. Napovedi se očitno uresničujejo, saj so pri kanadskemu startup podjetju ORA razvili prve slušalke iz tega materiala, ki je mimogrede 200-krat močnejši od jekla in 1000-krat lažji od papirja in rezultati so bojda izjemni.

Membrane GQ-slušalk so tisti posebni del, o katerem je in bo največ govora. Kot se za tako kakovostno napravo spodobi, jo krasijo najboljše lastnosti, kot so možnost brezžične povezave, kontroler, jagnječje usnje, ki odlično ‘diha’, leseno ohišje oz. školjka in anatomsko oblikovana slušalka za boljše in udobnejše poslušanje. Pri Ori obljubljajo tudi za 70 % zmogljivejšo baterijo.

Zvočna kakovost pri GQ je rezultat uporabe nanotehnologije. Grafen reagira na zvok veliko bolj ‘naravno’ kot ostali materiali in ga prenese v naša ušesa in možgane občutno manj popačenega. Zvok namreč potuje prek membran in te morajo biti čim tanjše in lažje, a ravno to hkrati povzroča tudi vibracije v njih, kar vpliva na kakovost zvoka. Najbrž ni treba poudarjati, da se z grafenom to ne dogaja.

ORA GrapheneQ slušalke
ORA GrapheneQ slušalke

Na poslušanje!

Galerija sklik: ORA GrapheneQ slušalke

Dodatne Informacije

Več Informacij:
kickstarter.com

Kaj je grafen?
Grafén je trdna snov, sestavljena iz čistega ogljika, kjer so atomi razporejeni v vzorec pravilnih šestkotnikov podoben grafitu, vendar z debelino enega atoma. Je zelo lahek, masa kosa grafena s površino enega kvadratnega metra je le 0,77 miligrama.
Grafen velja za eno najpomembnejših odkritij na področju kvantno mehanskih pojavov v tem stoletju.
(vir: Wikipedia)

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Samsung The Premiere: pametni projektor za popolnoma nov nivo hišne zabave