fbpx

Ortopedi opozarjajo: 7 najpogostejših napak pri hoji, ki vplivajo na vaše zdravje

Foto: envato

Hoja nekaterih predstavlja le način premagovanja razdalj, spet drugim pa pomembno telesno dejavnost za aktiviranje mišic telesa. A dejstvo je, da ob hoji le redko razmišljamo o tehniki hoje.

Tako kot vse aktivnosti, tudi hoja zahteva določen premislek. O drži, korakih, primerni obutvi,… Ste vedeli, da lahko nekatere pogoste napake med hojo pomembno vplivajo na vaše ortopedsko zdravje? Preverite!

Neprimerni čevlji

Ena najpogostejših napak je neprimerna obutev. Neprimerni čevlji lahko povzročijo nepotrebno obremenitev vaših stopal, gležnjev in kolen, kar lahko povzroči težave, kot sta vnetje stopalnega loka in bolečine v sklepih. Ortopedi priporočajo obutev, ki nudi ustrezno oporo stopalnemu loku in se vam udobno prilega.

Foto: Unsplash/Sincerely Media

Pretiravanje

Pretirano dolgi koraki se morda zdijo učinkovit način, da premagate daljše razdalje, vendar lahko slabo vplivajo na zdravje vaših sklepov. Pretiravanje poveča vpliv na vaša kolena, boke in spodnji del hrbta, kar sčasoma rezultira v poškodbah in obrabi. Če se naučite vzdrževati naravno dolžino koraka, lahko občutno zmanjšate obremenitev spodnjih okončin in izboljšate tehniko hoje.

Pogled usmerjen navzdol

Med hojo brskate po telefonu ali pišete sporočila? Potem je vaš pogled verjetno usmerjen navzdol, kar lahko zmoti naravno poravnavo telesa in po nepotrebnem obremeni vaš vrat, ramena in hrbtenico. Če imate glavo pokonci in pogled usmerjen naprej, boste lažje ohranili pravilno držo in zmanjšali tveganje za razvoj mišično-skeletnih težav.

Slaba drža

Zgrbljenost ali nepravilna drža pri hoji ne vplivata le na vaš »videz«, ampak lahko povzročita tudi bolečine v hrbtu in nelagodje. Prav zato se raje osredotočite na vzravnano držo s sproščenimi rameni in vključite mišice jedra. S tem boste enakomerno razporedili sile po telesu, s tem pa zmanjšali tveganje za obremenitev in poškodbe.

Prekomerna uporaba tekaške steze

Čeprav tekaške steze v fitnes centrih nudijo možnost za gibanje tudi v slabem vremenu, pa lahko spodbudijo slabe navade. Ljudje pri uporabi tekaške steze običajno prehitevajo ali spreminjajo svojo naravno hojo, kar lahko vodi v ortopedske težave.

Foto: envato

Zanemarjanje raztezanja

Če ne naredite nekaj razteznih vaj pred in po hoji, lahko omejite svojo prožnost in povečate verjetnost za nastanek mišičnega neravnovesja. Pred hojo vključite dinamično raztezanje, da ogrejete mišice, po hoji pa naredite nekaj bolj statičnih razteznih vaj, da izboljšate prožnost in pomagate pri okrevanju mišic.

Zanemarjanje mišične moči

Hoja ni zahtevana kardio vadba, vendar lahko zanemarjanje splošne mišične moči vpliva na vašo hojo in stabilnost. Prizadevajte si, da primerno okrepite mišice nog, trupa in hrbta, kar bo zagotovilo boljšo podporo vašim sklepom in izboljšalo vašo hojo.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.