Oskarji: 14 hollywoodskih zvezdnikov, ki so zavrnili oskarja ali pa bojkotirali podelitev

Oskarji so najslavnejše in najprestižnejše nagrade v Hollywoodu. O tem, kdo si bo letos vse prislužil kipec na podelitvi oskarji 2019, bo odločalo več kot 9000 članov Akademije za filmsko umetnost in znanost. Kot vsaka tovrstna prireditev, tudi oskarji vnemajo vroče razprave, so polni polemik in nasprotij. In ni nujno, da si vsak želi biti del tega šova, pa tudi če je nominiranec ali na koncu celo zmagovalec. V svoji 91-letni zgodovini so nekateri najboljši iz Hollywooda - od Marlona Branda do Willa Smitha - podelitev bojkotirali, nagrado ali nominacije pa sploh niso sprejeli. Kdo so igralci, ki so oskarje zavrnili ali pa podelitev bojkotirali?

Podelitev oskarji 2019 bo potekala 24. februarja v Los Angelesu. Zagotovo tudi tokrat ne bo manjkalo presenečenj. Pa si poglejmo, kdo je do zdaj že poskrbel za manjši ‘škandal’, podelitev bojkotiral ali pa zavrnil prestižni kipec?

Marlon Brando


Marlon Brando je prejel oskarja za svojo vlogo Vita Corleoneja v filmu Boter. A oskarje je leta 1973 bojkotiral, na podelitev pa poslala ameriško aktivistko za pravice ameriških staroselcev, Sacheen Littlefeather. Ta je prišla na oder, sprejela njegovo nagrado, ko pa je prebrala Marlonov govor o zlorabi ameriških staroselcev v filmih, so jo izžvižgali.

Roman Polanski


Režiser se podelitve oskarjev leta 2003 ni udeležil, čeprav so mu namenili zlati kipec za najboljšega režiserja za film Pianist. A tudi če bi poskusil priti, mu najbrž ne bi uspelo, saj je bil še vedno ubežnik, ki je bežal pred roko pravice (obsodili so ga za nezakonit spolni odnos). V njegovem imenu je nagrado sprejel Harrison Ford.

Michael Caine


Michael Caine ni bi prisoten na podelitvi, ki mu je prinesla prvega oskarja za najboljšega igralca v filmu Hannah in njeni sestri. Namesto tega je snemal film Žrelo: Maščevanje, ki ima na IMDB-ju oceno 2,9/10, na Rotten Tomatoes pa 0 %. Caine tako podelitve leta 2000, ko je bil nomiran za najboljšo stransko vlogo v filmu Hišni red, ni izpustil in tako domov odnesel še en zlati kipec.

Elizabeth Taylor


Takratni mož Elizabeth Taylor, Richard Burton (tudi nominira za svojo vlogo v filmu Kdo se boji Virginije Woolf?), je igralko prepričal, da podelitev leta 1966 izpustita. Burton je namreč že štirikrat izgubil in zdaj se je bal še petega poraza. Taylorjeva je osvojila oskarja za najboljšo žensko vlogo, a Akademiji se za zlati kipec ni želela zahvaliti.

Woody Allen


Pisec in filmski ustvarjalec se nikoli ni udeležil podelitve filmskih nagrad – niti leta 1978, ko ga je Akademija za film Annie Hall nagradila z oskarjem za najboljšega igralca, najboljši izvirni scenarij in najboljši film. Woody se je podelitve za spremembo udeležil leta 2002, da bi predstavil filme, ki so bili narejeni v počastitev mesta New York po napadih 11. septembra. Allen je dejal: “Celoten koncept nagrad je neumen. Če sprejmete, ko rečejo, da ste si zaslužili nagrado, morate njihovo presojo sprejeti tudi takrat, ko rečejo, da si nagrade niste zaslužili.”

Paul Newman


Po šestih nominacijah v igralskih kategorijah in dveh častnih oskarjih, je Newman končno dobil oskarja za film Barva denarja. A na podelitvi ga ni bilo. Za AP je povedal: “To je kot da bi lovil lepo žensko 80 let. Končno se vda in ti rečeš: “Strašno mi je žal, ampak sem utrujen.””

Katharine Hepburn


S štirimi zlatimi kipci je Hepburnova še vedno rekorderka med igralci z največ oskarji, čeprav se ji Meryl Streep nevarno približuje. Katharine ni nikoli prišla na slovesnost, čeprav nagrad ni zavrnila. Prvič se je na oskarjih pojavila 1974, ko je predstavila spominsko nagrado Irvinga G. Thalberga. “Sem živi dokaz, da je lahko človek čaka 41 let, da je nesebičen.”

Banksy


Skrivnosti britanski umetnik ceni svojo anonimnost. Leta 2011 je bil njegov film Izhod skozi trgovino z darili nominiran v kategoriji dokumentarnih filmov. A Banksyju niso dovolili, da bi se podelitve udeležil z masko.

Alice Brady


Bradyjeva je leta 1938 osvojila oskarja za najboljšo žensko stransko vlogo v filmu In Old Chicago. Ker Alice na podelitvi ni bilo, je na oder prišel moški in sprejel nagrado v njenem imenu (ploščo, saj stranske vloge niso imele kipca do leta 1944). Izkazalo se je, da je bil človek prevarant, ki je ukradel ploščp. Nikoli ga niso našli, tudi plošče ne, Bradyjevi pa je Akademija podelila zamenjavo.

George C. Scott


Scott je zavrnil svojo nominacijo za najboljšo moško vlogo v filmu Patton iz leta 1970 in dal Akademiji vedeti, da bi zavrnil tudi nagrado, če bi slučajno zmagal. Kljub temu je osvojil zlati kipec, oskarje pa naj bi oklical za “dvourno meseno parado”. Le kaj bi dejal danes, kot “mesena parada” velikokrat preseže 4 ure?

Will Smith


Leta 2016 je Will Smith, kljub temu, da je bil nomiran za vlogo v filmu Pot zmagovalca, prisegel, da se oskarjev zaradi pomanjkanja raznolikosti ne bo udeležil. Drugo leto zapored je bilo namreč vseh 20 nominirancev belopoltih. Smith je za Good Morning America povedal: “Smo del te skupnosti. A v tem trenutku nam je nerodno stati tam in reči: “To je čisto v reduu.”” To ni bil njegov prvi bojkot nagrad: leta 1989 je bojkotiral grammyje, ko je izvedel, da razglasitev za najboljši raperski nastop ne bo prikazana na televiziji.

Terrence Malick


Legendarni režiser se nikoli ni udeležil oskarjev. Preden je izšel film Tanka rdeča črta, so producenti filma v intervjuju za Vanity Fair razkrili preveč informacij o delu z Malickom, čeprav so pred snemanjem podpisali pogodbo o nerazkritju informacij. Malick je prejel svojo prvo nominacijo za režiserja, a se podelitve ni udeležil, saj naj bi bili tam producenti, ki so ga izdali. Producentov na koncu ni bilo, film Tanka rdeča črta pa tudi ni prejel nobenega oskarja. Malicka prav tako ni bilo na podelitvi leta 2012, ko je bil nomiran za film Drevo življenja.

Eminem


Ko je Eminem osvojil oskarja za najboljšo izvirno pesem (Lose Yourself) za film 8 milj, ga na podelitvi ni bilo. Nagrado je sprejel njegov soavtor Luis Resto. Eminem naj bi medtem, ko je bil razglašen za zmagovalca, spal. V intervjuju je dejal, da je podelitev izpustil, ker ni verjel, da ima kakšno možnost zmage.

Stanley Kubrick


Kubrick nikoli ni prejel oskarja za najboljšo režijo. Leta 1969 je njegov film 2001: Vesoljska odiseja prejel oskarja za najboljše vizualne učinke. Kubricka na podelitvi ni bilo, nagrado sta sprejela Diahann Caroll in Burt Lancaster in se pohecala, da je Kubrick na Masu, kjer išče novo lokacijo za nadaljevanje filma.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
12 najboljših filmov vseh časov po mnenju slavnih režiserjev