fbpx

Oskarji: Vse dobitnice oskarja za glavno žensko vlogo od leta 1927 do danes

Oskarji - glavna ženska vloga

Bližajo se oskarji 2017. Podelitev najprestižnejših filmskih nagrad, ki bo v gledališču Dolby v Los Angelesu potekala 26. februarja 2017, bo povezoval ameriški komik in televizijski voditelj Jimmy Kimmel. In medtem ko že vsi nestrpno čakamo, kdo bo domov odnesel glavne nagrade in ali bo Dežela La La zrušila rekord filmov Titanik, Ben-Hur in Gospodar prstanov: Kraljeva vrnitev, ki so prejeli 11 kipcev, si poglejmo, katere filmske igralke so od leta 1927 pa do danes domov odnesle kipec za glavno žensko vlogo.

Oskarji 2017 so pred vrat in že kmalu bo podeljen nov komplet zlatih kipcev, najbolj čislane nagrade v filmskem svetu. Za najboljšo glavno igralko so letos nominirane Isabelle Huppert (Elle), Ruth Negga (Loving), Natalie Portman (Jackie), Emma Stone (Dežela La La) in Meryl Streep (Slavno neslavna Florence). Katera igralka bo domov odnesla oskarja za najboljšo igralko v glavni vlogi, bo znano 26. februarja 2017 (oz. 27. februarja zgodaj zjutraj po slovenskem času), pred tem pa si poglejmo, katerim igralka, ki so to prestižno nagrado osvojile od leta 1927 pa do danes, se bo pridružila.

PREBERITE ŠE: Oskarji 2017: znane so nominacije za oskarje 2017

Meryl Streep je letos prejela že 20. nominacijo, do sedaj pa je osvojila dva oskarja.
Meryl Streep je letos prejela že 20. nominacijo, do sedaj pa je osvojila dva oskarja.

Nagrada za najboljšo igralko v glavni vlogi (Best Actress in a Leading Role) je ena od devetih ‘ustanovnih’ kategorij. Poleg te od leta 1927 podeljuje tudi nagrado za najboljšega igralca v glavni vlogi, najboljšega igralca in igralko v stranski vlogi, najboljšo scenografijo, najboljšo fotografijo, najboljšo kostumografijo, najboljšo režijo, najboljši prirejeni scenarij in najboljši film. Najmlajša kategorija je najboljši animirani celovečerni film. Oskarje zanjo podeljujejo od leta 2001, medtem ko ima kategorija za najboljši animirani kratki film že dolgo zgodovino, saj je z nami že od leta 1931.

Vse dobitnice oskarja za glavno žensko vlogo od leta 1927 do danes:

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!