fbpx

Osupljivi kraji, ki so nekoč bili potopljeni, a so danes vidni

Osupljivi kraji, ki so nekoč bili potopljeni, a so danes vidni

Na Zemlji je nešteto krajev, ki jih še nihče ni obiskal ali pa jih preprosto ne moremo raziskati, ker so pač pokopani pod vodo. Verjetno vsi poznate mesto Atlantida, ki naj bi ga domnevno v enem dnevu preplavilo morje … zdi se neverjetno, a znanstveniki ga še zmeraj iščejo. Kar je še bolj grozljivo, to ni edini tak kraj.

Tako kot Atlantida obstajajo številna arheološka mesta, kraji in predmeti, ki so potopljeni pod vodo bodisi zaradi moči narave bodisi zaradi ljudstev. Sestavili smo zbirko najbolj epskih zgodovinskih krajev, ki so bili skriti pod vodo, zdaj pa so končno zagledali svetlobo dneva.

Vas Epecuen, Buenos Aires

Nekoliko kilometrov jugozahodno od Buenos Airesa se iz vode vrača turistična vas Epecuen, ki je več kot 50 let živela pod vodo. Vas Epecuen je bila zgrajena v dvajsetem stoletju, do konca sedemdesetih let pa je postala dom za več kot 5000 ljudi. Leta 1993 pa je zaradi spremenjenih vremenskih razmer mesto popolnoma preplavila voda. Deset let pozneje se je vreme začelo znova spreminjati in  voda se je v letu 2009 začela umikati. Zdaj pa 30 let pozneje vidimo, kako se vas čudežno osvobaja vode.

Potosi, Venezuela

Morda se niti ne zavedamo dovolj, a nobena moč ne more tekmovati z močjo narave. In El Niño fenomen je odličen primer, ko narava vzame vajeti v svoje roke. Potosi je bilo majhno mesto v Venezueli, ki ga je namerno poplavila lokalna vlada, da bi leta 1985 zgradili jez. Približno 30 let pozneje se je vodna gladina znatno znižala zaradi suše, ki jo je povzročil pojav El Niño – nastalo jo kar celo novo mesto. Mestna cerkev, ki je bila potopljena pod vodo, se sploh ni videla, danes pa je kar v celotni vidna.

Jal Mahal, Jaipur, Indija

Čeprav je videti zelo slikovito, Jal Mahal ni znan kot vodni grad ali palača. Nihče naj tudi ne bi vedel, kdaj je bila zgrajena, vendar stene kažejo, da je bila verjetno zgrajena pred približno 300 leti. Gre za petnadstropno stavbo, katere štiri nadstropja so potopljena pod vodo. Vlada Rajastana je začela šestletni projekt prenove z najboljšimi arhitekti v državi, da bi jo vrnili v preteklost. Zdaj je odprta za javnost in turisti lahko obiščejo balkone in raziskujejo grad na izletih z ladjo.

Temple of Santiago, Mehika

Santiagov stolp je začel leta 2010 kazati svojo podobo. Cerkev Chiapas  so prvotno zgradili menihi sredi 16. stoletja, vendar je leta 1966 ta bil potopljen zaradi rezervoarja Nezahualcoyotl. Desetletja pozneje se je zaradi podnebnih sprememb in suše Santiagov tempelj vrnil iz vode.

Grüner See, Avstrija

Čudovito Grüner See je znano kot Zeleno jezero. Nahaja se v Avstriji in slovi po kristalno čistih vodah in smaragdno zelenih barvah, ki jih dobi od okoliške trave in listov. V zimskem času jezero postane zelo plitko in pojavi se narodni park. Zdaj je znamenita atrakcija za pohodnike. Zaradi taljenja ledu pa se v spomladanskih mesecih park napolni z vodo in se spremeni v podvodni raj.

The Turtle Island, Muodaoxi River

Vsako leto v pomladnem času na tisoče turistov obišče rezervoar Gorges zaradi otoka v obliki želve – do tega procesa pride zato, ker reko Muodaoxi nadzirajo jezera Gorges. V pomladnem času rezervoar ‘dobavlja’ vodo, v zimskem času pa se voda spusti – rezultat tega je čudovit otok! Otok je potopljen 9 mesecev v letu, povsem viden pa spomladi, ko raven vode pade na 168 metrov.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!