fbpx

Premislite predno potujete tja: evropska mesta z najbolj onesnaženim zrakom

Foto: envato
Zadnjič posodobljeno:

To so evropska mesta z najbolj onesnažđenim zrakom. Rezultati študije vas bodo morda presenetili.

Pri načrtovanju potovanja in iskanju prave destinacije imamo v mislih številne dejavnike, a onesnaženost je pogosto neupravičeno spregledana. Seveda se lahko za kratko potovanje kakovost zraka na zdi nekoliko nepomembna, saj odhajate le za nekaj dni, a tudi v tem primeru lahko delci v zraku škodujejo vašemu zdravju. Katera so evropska mesta z najbolj onesnaženim zrakom?

Kot so pokazale nedavne raziskave, lahko že krajša izpostavljenost onesnaženemu zraku škodljivo vpliva na vaše zdravje – zlasti na pljuča in srce.

Foto: Unisplash/Daniel Moqvist

Nova študija StressFreeCarRental.com, ki so jo opravili raziskovalci je merila onesnaženost zraka v Evropi, rezultat, katera evropska mesta so se izkazala najslabše, pa vas utegne presenetit. Na podlagi smernic Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) o kakovosti zraka je bila opravljena analiza, s katero so raziskovalci želeli odkriti ravni drobnih trdnih delcev v priljubljenih evropskih mestih. Drobni delci so onesnaževala, ki predstavljajo največje tveganje za naše zdravje. Najvišja raven, ki velja za varno, je dolgoročno povprečje, ki ne presega 5 μg/m3 (to je mikrogramov na kubični meter).

Evropska mesta z najbolj onesnaženim zrakom

Prvo mesto na seznamu je za skoraj štirikrat preseglo omenjeno »varno« povprečje. Najvišja raven v Milanu je namreč znašala kar 19,7 μg/m3, s čimer je prestolnica Lombardije postala najbolj onesnaženo evropsko mesto. Pravzaprav ima vseh prvih pet mest na seznamu dolgoročno povprečje, ki je vsaj dvakrat večje od priporočil WHO. Atene so s 13,6 μg/m3 drugo najbolj onesnaženo evropsko mesto, sledijo pa jim Praga, Barcelona in Berlin, ki imajo ravni okoli 12 μg/m3.

Foto: Unisplash/Alexandr Hovhannisyan

Morda vas bo presenetilo, da je Amsterdam – mesto, ki ga povezujemo z kolesarjenjem – uvrščeno na deseto mesto, medtem ko Londona (op. Big Smoke) ni na seznamu. Prav slednji naj bi razširil svoje območje z nizkimi emisijami na celotno mesto, v zavestnem prizadevanju za zmanjšanje onesnaženosti.

To so evropska mesta z najbolj onesnaženim zrakom:

Milano, Italija

Atene, Grčija

Praga, Češka

Barcelona, Španija

Berlin, Nemčija

Rim, Italija

Pariz, Francija

Bruselj, Belgija

Hamburg, Nemčija

Amsterdam, Nizozemska

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.