fbpx

Parajoča telesa: šokantne poslikave telesa Jeampiera Dinamarca Poqueja

Šokantne poslikave telesa

Jeampiere Dinamarca Poque je eden tistih umetnikov, ki nas ob svojih delih pusti s čeljustjo do tal. Kako drugače gre sicer opisati naša občutja, ko gledamo njegove šokantne telesne poslikave, ki ustvarjajo grozljive in že skoraj preveč realistične optične prevare trganje telesa, kosanja na pol in bežanja iz lastne kože. Šokantno? Bizarno? Neokusno? Fantastično? Brutalno? Morbidno? Seveda pa nam ponudi tudi kakšno takšno, ki je za tiste z bolj občutljivim želodcem.

Telesne poslikave so nekoč uporabljali za religiozne namene, danes je to predvsem vrsta umetnosti. Eden mojstrov le-te je Jeampiere Dinamarca Poque, ki je nazadnje ustvaril serijo telesnih poslikav, ki niso za vsak želodec, zato, če si jih ogledujete med službo, morda tega ne počnite tik pred kosilom oziroma malico. Človeški domišljiji res ni videti konca, a ustvarjalna žilica Čilenca je privedla do nadvse brutalnega rezultata, ki bo pri enih vzbudil navdušenje, pri drugih pa gnus. A tako je to kar običajno z velikimi in prodornimi deli.

PREBERITE ŠE: Kameleon, ki pa sta v resnici dve ženski telesi #bodypainting


Seveda je tu tudi motiv metulja, ki ga tvorita dve telesi, a potem je tu zopet morbidna poslikava, kjer ženska beži iz lastnega telesa. Poteze Dinamarca Poqueja pa gre razumeti, saj se je moral na poti do uspeha izviti iz krempljev revščine, zato je navidezno paranje telesa, kot bi to počele šape leve, le metafora njegove pretekle realnosti in odraščanja. Kot pa sam pravi, so vse poslikave stvar trenutnega navdiha.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!