fbpx

Peppadew

Na naslednjem kulinaričnem razvajanju bomo med drugim lahko poskusili tudi telečji medaljon s šparglji in škampi ter omako iz peppadewa ...Peppadew?Pred nekaj leti je podjetnik in kmet v okolici svoje počitniške hiše v Južni Afriki naletel na zanimiv grm, ki mu je ...

Na naslednjem kulinaričnem razvajanju bomo med drugim lahko poskusili tudi telečji medaljon s šparglji in škampi ter omako iz peppadewa …
Peppadew?

Pred nekaj leti je podjetnik in kmet v okolici svoje počitniške hiše v Južni Afriki naletel na zanimiv grm, ki mu je segal nekje do glave. Obložen je bil z majhnimi svetlo rdečimi sadeži, ki so bili videti kot nekaj med malimi rdečimi paprikami in češnjevim paradižnikom … Previdno je zagrizel v enega. Sadež je bil edinstvenega, a slastnega okusa – mešanica pekočega in sladkega, a z nevsakdanjim odtenkom. Ker je pravilno domneval, da je naletel na nekaj novega, do sedaj še nepoznanega, je shranil nekaj semen zorečega sadeža, jih kasneje vzkalil ter vzgojil nove rastline, ki so obrodile prve sadeže. Te je poimenoval peppadew – ker so očitno pekoči (peppery) in hkrati sladki in mamljivi kot rosa (dew). Danes je peppadew kolekcija vloženih ali kako drugače obdelanih sadežev na voljo po vsem svetu – iz Južne Afrike je dosegla Evropo, Kanado in Avstralijo.

Kulinarična pustolovščina

S peppadewom se je začela prava kulinarična pustolovščina. Z njim so odlične razne solate, okrasimo in obogatimo lahko sendviče, lahko jih napolnimo s sirom, kaprami, tuno, skuto, z rakci, mandlji … in jih ponudimo kot odlično hladno predjed. Ponekod jih lahko tudi kupimo že napolnjene. Peppadew lahko dodamo skoraj dobesedno katerikoli jedi – lahko jih nasekljamo v guacamole oziroma dodamo katerikoli drugi jedi z avokadom ali rakci. Odlično se poda v riževe solate ter v solate z lešniki, pa v piščančje solate … Iz peppadewa in navadnega jogurta ali majoneze lahko naredimo odlično omako za pomakanje ali pa ga skupaj s sirom, kislimi kumaricami, gobicami in slanino nanizamo na nabodala in ponudimo kot hladen prigrizek. Vmešamo ga lahko v različne paštete in sirne namaze, nasekljamo ga čez popečen sir … Peppadew pa ne spada samo v hladne jedi. Dodamo ga lahko različnim juham in omakam, enolončnicam, obaram, zelenjavnim prikuham, omletam, vmešanim jajcem, vsem italijanskim jedem, vključno s picami in testeninami, ribjim jedem, pečenkam, divjačini, perutnini … Mali sladko-pekoči plodovi so dobrodšli celo v sladicah. Neverjeten dodatek običajnemu vanilijevemu pudingu ali bolj sofisticiranim sladicam.          

Prejšnje
Originalno
Naslednje
Flokbar

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.