fbpx

Ljubezen ima pet faz: le redkokateri par pride do četrte

Naša razmerja potekajo v petih fazah, v tretji fazi pa se pari pogosto ločijo. Če bo (ali je) vajina ljubezen preživela tretjo fazo in je zdaj v četrti ali peti, potem sta resnično vzpostavila stabilen, varen in iskren odnos. Pomembno pa je, da pari poznajo te faze ljubezni, saj jih lahko pričakujejo in po njih lažje krmarijo.

“Zdelo se je, da sva si bila usojena,” je stavek, ki ste ga gotovo slišali iz ust osebe, ki je ravnokar zaključila razmerje. In lagali bi, če ne bi priznali, da ste tudi vi na določeni točki v življenju verjeli, da ste popoln par z določeno osebo. In nato pride trenutek, ko ljubezni ni več. Ugasne. Izgine. Kako in zakaj se zgodi, da “popoln par” prekine romantično zgodbo, je zapleteno vprašanje, na katerega ni moč preprosto odgovoriti.

Jed Diamond, ameriški psiholog, ki je že 40 let v znanstvenih vodah, je prišel do spoznanja, zakaj se večina razmerij enkrat zaključi. Kot trdi, težava ni v tem, da ne morete najti ljubezni svojega življenja, temveč je ne morete obdržati, ker le redki pari gredo skozi vseh pet faz ljubezni. Večina doseže tretjo fazo.

LJUBEZEN IMA 5 FAZ: KJE STA VIDVA?

PRVA FAZA

Zaljubljanje. To je tisti občutek, ko ste v oblaku sreče. To je čas, ko je vsa vaša energija usmerjena proti partnerju. Partner je popolna oseba, ki nima pomanjkljivosti.

DRUGA FAZA

Par. Ljubezen med vama postaja močnejša. V tej fazi se številni pari odločijo za skupno življenje. To je čas, ko vplivata na življenje drug drugega. To je čas radosti. V tem obdobju se nekateri pari odločijo za otroke. Takrat verjamete, da je partner prava oseba za vas.

Kdaj veste, da je partner prava oseba za vas?
Kdaj veste, da je partner prava oseba za vas?

TRETJA FAZA

Ne živite v oblaku sreče. To je faza, ko ugotovite, da niste več tako močno zaljubljeni in niste več tako srečni, kot ste bili na začetku razmerja. Vaš partner je predvidljiv, zato vas njegovo obnašanje pogosto nervira. Potrebujete predih od skupnega življenja in nekateri pari začnejo razmišljati o tem, da niso ustvarjeni drug za drugega.

ČETRTA FAZA

Prava ljubezen. Če uspete premagati tretjo fazo, ne da bi se s partnerjem ločila, ste v procesu grajenja ljubezni za vse življenje. Vaš um je takrat osvobojen vseh iluzij, saj se zavedate, da ima vaš partner nekatere slabosti, vendar ste ga takšnega sprejeli.

Čas, ko začneta graditi močno ljubezen!
Čas, ko začneta graditi močno ljubezen!

PETA FAZA

Menjata svet. To je faza, ko je med vama ljubezen tako močna, dolgotrajna in neuničljiva, da sta premagala vse nesporazume in sta prišla do zaključka, da lahko spremenita svet. To je čas, ko lahko najdeta stvar, ki jo bosta skupaj uresničila, zgradila. V tej fazi ste lahko sigurni, da imate ob sebi osebo za vse življenje in je ta oseba prava za vas.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!