fbpx

Pet najpogostejših napak pri opremljanju interierja, zaradi katerih je vaš življenjski prostor videti manjši

Včasih se sploh ne zavedamo očitnih napak, ki jih delamo pri opremljanju stanovanja s pohištvom.

Notranji oblikovalci navajajo pet najpogostejših napak pri opremljanju stanovanja,hkrati pa predlagajo, kako se tem napakam izogniti oziroma kako jih popraviti!

Barve, ki ne laskajo prostoru

Ni skrivnost, da svetle barve naredijo prostore v domu prostornejše in bolj zračne. Vendar to še ne pomeni, da bi se morali popolnoma odpovedati temnejšim tonom. V nasprotju s splošnim prepričanjem lahko temni toni, ki jih dopolnjujejo različni elementi, popolno poudarijo sobo in povečajo njen faktor udobja, kar je še posebej zaželeno v hladnejših mesecih leta. Če se v sobah zanašate izključno na temne barvne odtenke, vaš bivalni prostor zagotovo ne bo dajal prijetnega vtisa, ki si ga želite. Kot pri mnogih drugih stvareh, je tudi pri barvah za dom ključ v njihovem ravnovesju.

Preveč vzorcev

Vzorci so odlično orodje za poudarjanje videza bivalnega prostora, vendar preveč vizualno kontrastnih vzorcev zlahka ustvari kaotično vzdušje in daje vtis neurejenosti, zlasti v prostorih z manjšo kvadraturo. Notranji oblikovalci zato svetujejo, da poudarite vaš prostor tako, da izberete pohištvo v skladnih in nevtralnih barvah, vzorce pa dodajajte z dekorativnimi elementi ali pa s tapeto.

Preveč pohištva

Če vsak kotiček dnevne sobe, spalnice, itd. zapolnite s pohištvom, bo ta prostor samodejno videti manjši, kot je v resnici. Poleg izpolnjevanja meril funkcionalnosti mora biti pohištvo tudi privlačno, višek pohištva pa lahko naredi stanovanje utesnjeno in kaotično, zato je pomembno, da dvakrat premislite, kakšno pohištvo in dodatki se prilegajo prostoru. Na koncu dneva morate ustvariti smiselno celoto, enostavno za vzdrževanje.

Nefunkcionalno pohištvo

Nobenega dvoma ni, da ima vizualna komponenta ključno vlogo pri celotnem vtisu bivalnega prostora, ampak je pomembno, da je tukaj všteta tudi funkcionalnost, zlasti ko gre za manjše prostore. Pri izbiri pohištva vedno izberite takšno, ki se ponaša z več namembnostjo, saj bo tako zmanjšana nevarnost kaosa zaradi pomanjkanja prostora za shranjevaje različnih predmetov.

Učinek hiše za lutke

V majhnih bivalnih prostorih se vse vrti okoli proporcev. Z drugimi besedami: če je pohištvo v določenem prostoru preveliko, vam to ne dela nobene usluge, prav tako ne, če je pohištvo premalo, kar povzroči t.i. “dollhouse” učinek (učinek hišice za lutke) in naredi prostor vizualno manjši. Eden ali dva večja “statement” kosa v kombinaciji z drugim manjšim pohištvo je dobitna formula za vsak dom.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!