fbpx
IG (@laszlozsofi)

Žar, pečica, ponev ali mikrovalovna pečica: kako pravilno pripraviti kostanj?

Vonj po jeseni je vonj po kostanju!

Kako pravilno pripraviti kostanj, če uporabljamo žar, če uporabljamo pečico ali ponev in kako ga pripravimo v mikrovalovni pečici?

Kako pravilno pripraviti kostanj doma, da ne boste razočarani? Resda je najbolj okusen tisti v mestu, ki ga spečejo na ognju, a tudi kostanj, pripravljen doma, je lahko odličen – če poznate nekaj trikov!

Da bi se izognili neokusnim presenečenjem, kostanj večer pred pripravo namočite v vodo. Tisti, ki plava na površju, je neuporaben. S tem boste že prehodno izločili tiste, ki bi tako ali tako končali v smeteh. Pa si poglejmo, kako pravilno pripraviti kostanj na žaru, v pečici, v ponvi in v mikrovalovni pečici.

Žar

Pri pripravi kostanja na žaru se uporablja ponev. Kostanje položite v prej segreto ponev z luknjicami, ki je namenjena za te jesenske plodove. Pecite jih 15 minut ali več, če gre za večje plodove. Med pečenjem je pomembno, da držimo enako temperaturo in da obračamo kostanje, da se ne bi lupina zažgala. Pravilno pečen kostanj je sladek, lupina pa se zlahka loči od mesa. Najbolje je, da ga takoj, ko je pečen, zavijete v čisto kuhinjsko krpo, da se ohladi in popari, kar bo olajšalo lupljenje in mu dalo intenziven okus.

View this post on Instagram

Quel sont les fruits et les légumes qui symbolisent le plus pour vous l'automne ? 🍂 . Pour moi il y en a plusieurs, évidemment quand tu es Balance (oui, je souffle bientôt une bougie…), mais je crois que qu'aujourd'hui je choisirais les châtaignes ! 🌰 . Et j'ai plusieurs recettes à vous faire (re)découvrir avec ce fruit, à commencer par des châtaignes au four. Avez-vous déjà testé ? C'est super facile et trop bon ! . Je vous ai mis le lien dans ma bio… . Et comme à la maison j'ai un petit sac plein de 🌰, ce sera mon repas du soir… . #chataigne #chataignes #chestnuts #chataignesaufour #roastedchestnut #bakedchestnuts #recettedujour #bonappetit #recettevegetarienne #instafood #saveurmag #instagood #instarecette #healthyfood #firstweeat #recettemaison #onthetable #shareyourtable #myopenkitchen #huffpostfood #f52grams #huffposttaste #homemadefood #monpinterest #demotivateurfood #recettedautomne #homecooking #recettemaison #vitalfood #veganfood

A post shared by Léa • Tangerine Zest (@tangerinezest) on

Pečica

Kostanj narežemo in ga položimo v lonec z vodo. Kuhamo, dokler voda ne zavre. Nato kostanj odcedimo, ga položimo v pekač in pečemo pri 220 stopinjah Celzija 20 do 25 minut. Ko končate, jih zavijte v kuhinjsko krpo in pustite stati nekaj minut. Druga metoda je, da kostanje položite na pekač, pod njega pa pekač v katerega nalijete vodo. Voda, ki se bo parila bo preprečila, da bi se kostanj v pečici presušil. Ostal bo sočen. Vsekakor je priporočljivo predhodno kuhanje za najboljši možni učinek in sočen kostanj.

Ponev

Dno ponve pokrijemo z grobo soljo. Nato kostanj narežemo in razporedimo po soli. Prižgemo ogenj, ponev pokrijemo in pečemo 20 do 25 minut. Ko je kostanj pečen, ga zavijemo v kuhinjsko krpo in pustimo stati 5 minut.

Mikrovalovna pečica

Kostanj narežemo na običajen način (zareza v obliki črke X) ter ga postavimo na ognjevarni in za mikrovalovno pečico primeren krožnik. Pecite ga na najvišji temperaturi v enominutnih intervalih! Ponavadi kostanj rabi 3 do 4 minute, da je pečen (pečen je, ko se začne lupina vihati nazaj).

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.