fbpx

Plant-e – elektrika s pomočjo rastlin

Podjetje Plant-e je našlo način za izkoriščanje energije živih rastlin. Projekt, ki se imenuje "Starry Sky", je debitiral v novembru lani blizu Amsterdama, kjer so s pomočjo energije živih rastlin prižgali več kot tristo uličnih luči na dveh različnih lokacijah. Energijo živih rastlin uporabljajo tudi za pogon brezžičnega interneta in polnilce mobilnih telefonov.

Podjetje Plant-e, ki je bilo ustanovljeno leta 2009 v mestu Wageningen, razvija produkte, pri katerih lahko žive rastline proizvajajo elektriko. Njihova tehnologija jim omogoča proizvodnjo električne energije na praktično kateremkoli mestu, kjer rastline rastejo.
Rastlina preko fotosinteze proizvaja organske snovi. Del te organske snovi se uporabi za rast rastline, velik del, ki ga rastline ne zmorejo uporabiti, pa se preko korenin izloča nazaj v tla. Okoli korenin naravno prisotni mikroorganizmi razgradijo organske spojine ter tako pridobijo energijo. V tem procesu se elektroni sprostijo kot naravni produkt. Z elektrodo za mikroorganizme, ki nato “darujejo” svoje elektrone, so lahko ti uporabljeni kot elektrika. Raziskave so pokazale, da rastlinska rast pri tem ni ogrožena in rastlina normalno raste naprej, hkrati pa proizvaja elektriko.
Glavni problem v tem trenutku je količina energije, ki pri tem procesu nastane. Podjetje čaka še dolga pot, da bodo proizvedli dovolj energije, ki bo prinesla zanesljiv komercialni produkt. Stvari pa kljub temu zaenkrat izgledajo obetavno, saj podjetje že prodaja produkte, ki nam omogočajo pridobivanje energije iz rastlin.

Pri podjetju Plant-e pridobivajo elektriko iz rastlin.
Pri podjetju Plant-e pridobivajo elektriko iz rastlin.

Na trgu je tako moč zaslediti vse več in več inovacij na področju pridobivanja energije. Morda je prav zato močna in bogata družina Rockefeller pred kratkim prodala fosilna goriva ter svoje naložbe usmerila v vire čiste energije. Tudi največja svetovna zasebna banka UBS poziva svoje vlagatelje, da se pridružijo gibanju za iskanje čistih in obnovljivih virov energije, saj naj bi elektrarne po Evropi v naslednjih desetih ali dvajsetih letih izginile.

PREBERITE ŠE: Papirnati lončki za kavo, ki jih lahko posadite #Kickstarter

Dodatne Informacije

Več informacij:
plant-e.com

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.