Plastic ocean project: 24 portretov “na dnu oceana”, ki nam dajo misliti

Plastic ocean project: 24portretov na dnu oceana, ki ti bodo dali misliti

Da živimo na planetu, ki zaradi človeških dejanj komaj diha na škrge, ni skrivnost. In kaj bi človeštvo brez zanesenjakov, ki jim je resnično mar za Zemljo in nas skušajo opozoriti, da imajo naše “roke” uničevalne posledice? Andreas Franke se je tega lotil s pomočjo projekta Plastic ocean project.

Vse pohvale umetnikom, ki že leta s pomočjo različnih medijev opozarjajo na težave, ki se dogajajo na našem planetu! Avstrijski fotograf Andreas Franke se je tega lotil na izjemno drugačen način – na 50 metrih morske globine je namreč namestil podvodno razstavo Plastic ocean project, s katero želi ozaveščati o uničujočih posledicah plastike za Zemljo.

Takšen podvig ni za vsakogar, zato so si razstavo ogledali le pogumni, ki so si upali zaplavati v globine (do 50 metrov) in se zavedajo resnosti težav (ali pa so upali, da bodo naposled spoznali, s čim se sooča Zemlja). 24 portretov namreč prikazuje osebe, ki se utapljajo v plastiki in pošiljajo močno sporočilo, zaradi katerega se boste zamislili.

Plastic ocean project
Plastic ocean project

Po štirih mesecih počivanja na dnu oceana, so umetniška dela prekrita s soljo, algami in drugimi mikroorganizmi. Franke je patino pustil nedotaknjeno, ker želi obiskovalcem prihajajoče razstave pokazati lepoto oceana in bitij, ki v njem živijo. Razstava je bila na voljo na ogled od 25. maja do 25. avgusta na Floridi, zdaj pa so portreti pripravljeni na selitev na novo lokacijo, ki še ni znana. Sicer je Franke od leta 2011 izvedel že tri podvodne projekte: The wrecks of the vandenberg, Stavronikita in Mohawk. Zdaj razmišlja, da bi smeti, ki jih je ujel v objektiv, uporabil pri naslednji razstavi, v kateri želi poglobiti zavest o obsegu smeti v naših oceanih.

Galerija: Plastic ocean project

Dodatne Informacije

Več informacij:
plasticocean.gallery

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!