Plešasti moški (oziroma moški z obrito glavo) so uspešnejši, inteligentnejši in bolj možati! Resnica ali laž?

Da so plešasti moški izjemno uspešni, ni naključje. Moške s plešo družba dojema kot bolj dominantne in uspešnejše, razkriva raziskava univerze v Pensilvaniji.

Plešasti moški so bolj uspešni, inteligentni in možati. Tako vsaj ugotavlja študija, ki jo je opravil ameriški znanstvenik Albert E. Mannes. Raziskavo je opravil na 59 osebah, od katerih je želel izvedeti, kako se odzivajo na fotografije moških z obrito glavo. Sprva jim je pokazal fotografijo, na kateri so imeli ti polno glavo las, in nato fotografijo, na kateri so bili brez njih. Ljudje so plešaste moške dojemali kot bolj dominantne, večje, močnejše in čustveno zrelejše. A že če je imel moški vsaj malo las oziroma ne povsem obritih, so jih videli kot manj privlačne in šibkejše. Uspešnež Seth Godin, ki je plešast že 20 let, pravi, da pobrita glava sama po sebi še ne prinaša uspeha, ampak pošilja pravi signal, signal, da smo aktivni.

Bruce Willis
Bruce Willis

Plešaste moške družba dojema tudi kot inteligentnejše. To je potrdila študija Ronalda Henssa z univerze Saarland na več kot 20 tisoč ljudeh. Čeprav pravijo, da plešavost zmanjša telesno privlačnost, pa številni moški, kot so Jason Statham, Bruce Willis, Vin Diesel, Dwayne Johnson in Michael Jordan, dokazujejo, da ni tako.

Ste vedeli, da do 60. leta postane plešastih kar 65 odstotkov moških? Pleša je v precejšnji meri dedna, izguba las pa s seboj prinaša nižjo samozavest in manj privlačnosti za nasprotni spol. Glavni krivec zanjo je hormon DHT, derivat testosterona (moškega spolnega hormona), ki je sovražnik naglavnih lasnih mešičkov.

Galerija: plešasti moški so uspešnejši, inteligentnejši in bolj možati!

Dodatne Informacije

Več informacij:
opim.wharton.upenn.edu

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
To je 10 najhujših bolečin, ki jih lahko izkusi človek